Alegtisztább zöldenergia

2020.02.15. 11:00

Az LMP szélerőművek telepítését szorgalmazza Veszprém és a Bakony között

Törvénymódosító javaslatot és népszavazási kezdeményezést nyújtott be az LMP azért, hogy Magyarországon újra lehessen szélerőműveket telepíteni.

Marton Attila

20200214 Veszprém Kosstuh utca Szendefy Mária, az LMP országos elnökségi tagja és Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő sajtótájékoztatója Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Erről beszélt Szendefy Mária, a zöldpárt országos elnökségi tagja pénteken Veszprémben. Elmondta, a kormány által tervezett paksi bővítés nem elég az ország karbonsemlegességi céljainak eléréséhez, ráadásul az atomenergia veszélyes, drága, a fűtőelemek tárolása pedig problémás. Hozzátette, ezzel szemben a szélenergia a legtisztább zöldenergia, és teljesen karbonsemleges. Leszögezte, érthetetlen, hogy a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé a szélerőművek létesítését. A párt emellett azt is várja, hogy a kormány indítson az épületek energiahatékonyságát javító programot.

Szendefy Mária és Gerstmár Ferenc
Fotó: Pesthy Márton

Gerstmár Ferenc, a párt veszprémi önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy hiába állapította meg a város 2011-ben elfogadott energiastratégiája azt, hogy a megyeszékhely és a Bakony közötti terület alkalmas szélerőműpark létesítésére, ám azóta sem történt ilyen beruházás a térségben. A képviselő arról is beszélt, hogy a testületi üléseken többször javaslatot tett arra, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást a lakóépületek hőszigeteléséhez, a kormánypárti többség azonban ezt nem támogatta. Úgy vélte, a városi támogatásra azért volna szükség már az idei költségvetésből, mert a magánszemélyek és a társasházak saját forrásból nem tudják elvégeztetni a szükséges munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában