az útra indulókat gyámolíthatja

2020.04.21. 07:00

Korpusz és keresztfa nélkül áll az igali feszület

Anyagfáradás miatt jelenleg korpusz és keresztfa nélkül árválkodik a pápakovácsi elágazónál álló feszület, melynek megújítására várják a felajánlásokat.

Laskovics Márió

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó a Szent Anna-templom előtti kőfeszülettel, amit 1712-ben állítottak a kolerajárvány elmúltának emlékére

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Nemrég vettük észre, hogy az Igal-lakótelepen, a pápakovácsi elágazónál felállított feszület hiányos. Rongálásra gyanakodva kerestük meg Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzót, aki elmondta, a Szent Anna-plébánia körülbelül két hete szerelte le a tölgyből készült keresztfát a korpusszal, ugyanis ledőlt a meggyengült összeillesztés következtében. Jelenleg a Szent József-kápolnában tárolják az elkorhadt faanyagot és a korpuszt, ami nem sérült meg. A felújítást nehezíti a kialakult járványügyi helyzet, az egyházközség képviselő-testülete nem ülésezik, ezért a helyrehozatalról a későbbiekben döntenek.

Korpusz és keresztfa nélkül árválkodik a város határában, a pápakovácsi elágazónál álló kereszt Fotó: Laskovics Márió/Napló

Salgó Ferenc atya felidézte, az igali feszület története nem ismert számára, de az biztos, hogy 1991 környékén, illetve 2016-ban felújították. Úgy véli, legutóbb talán körültekintőbben készülhetett volna el a rögzítés. Kiemelte, a plébánián várják azok jelentkezését, akik szívesen segítenének a mielőbbi rendbetételben.

Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó a Szent Anna-templom előtti kőfeszülettel, amit 1712-ben állítottak a kolerajárvány elmúltának emlékére Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az út menti keresztek jelentősége kapcsán megjegyezte, ezek Isten szeretetére, Jézus Krisztus értünk vállalt kereszthalál-áldozatára emlékeztetnek. Figyelmeztetések, hogy nem vagyunk magunkra hagyva, az Úr megsegít minket életünk útján. A házak előtti kereszteket általában családok állítják hálaként valamely betegségből, járványból történő megszabadulás után, az útkereszteződésekben találhatók a különféle életszakaszok Istennel való könnyebb megélését hirdethetik, a helységek határában lévők pedig jelzik az adott település vallásosságát, valamint az útra indulókat gyámolíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában