fontos, hogy az ember megismerje a múltját

2020.04.05. 07:00

Oroszországból érkezett hozzánk, katonasírokat kutat és gondoz a Paloznakon élő hölgy

Fontos, hogy ismerjük a múltat, a történelmet, így például a világháborúk eseményeit és méltóképpen emlékezzünk a harcokban elesett katonákra – vallja Zujeva Irina. A moszkvai születésű, Paloznakon élő fiatal nő az internet és a levéltárak segítségével évek óta kutatja a katonasírokat, elsősorban a Balatonnál, és többet gondoz is.

Kovács Erika

A moszkvai születésű Zujeva Irina nagyon megszerette Magyarországot, az itteni nyugalmat, biztonságot

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Tizenöt éve élek itt, nagyon szeretem Magyarországot, a Balatont, a nyugalmat, a biztonságot, a rendezettséget, és mindemellett nagyon jó emberek vesznek körül. Ilyen körülmények között nyugodtan lehet itt élni, dolgozni – fogalmaz a Paloznakon élő Zujeva Irina.

A moszkvai születésű nő régóta ismeri Magyarországot, ugyanis gyermekkorában Budapesten élt diplomata szüleivel. Irinát mindig is érdekelte a történelem, mint mondja, nagyon fontos, hogy az ember megismerje a múltját, az eseményeket, és amiből csak lehet, tanulni kell, hogy az emberiség ne kövesse el még egyszer ugyanazt a hibát. Irina érdeklődését különösen a világháborús események keltették fel, és az interneten is azt látta, napjainkban sokan keresik elhunyt szeretteik sírját.

Hazájában pedig nincs olyan család, amelynek ne lenne háborús halottja. Úgy mondja, hogy Magyarországon legkevesebb 80 ezer szovjet katonasír van, a Balaton északi partján pedig sokat még nem azonosítottak. Ilyen előzmények után Irina öt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy elsősorban a hazájából származó elesett katonák sírjai közül felkutat annyit, amennyit csak tud, tisztelegve emlékük előtt. Munkája közben több magyar és német katona nyughelyére is rábukkant.

– Hatalmas kutatással jár mindez – mutat vaskos mappáira, amelyekben egyebek mellett korabeli dokumentumokat, fényképeket, térképeket gyűjtött össze az internet, a levéltárak segítségével, illetve a régiségboltokat járva az első, de főként a második világháborúban elesett katonák sírjairól. Sokat segített kutatómunkájában az, hogy ma már nyilvános a háborúban elesettek temetési listája is. Irina szavai alapján a Balaton északi partján a dokumentumok szerint legalább száz hazájabeli, illetve magyar és német katona sírja lehet, ebből húszat már sikerült felkutatnia. Az itteni eseményeket A halál közömbössége című írásában foglalta össze, melyet egyelőre még mappájában őriz.

A moszkvai születésű Zujeva Irina nagyon megszerette Magyarországot, az itteni nyugalmat, biztonságot Fotó: Balogh Ákos/Napló

Irina utal arra is, hogy barátaikkal is gyakran beszélgetnek a múltról, a történelmi eseményekről, miközben szép történetek derülnek ki. Ilyen például az, amikor egy Lovason élő varrónő a háború ideje alatt ejtőernyőből varrt ruhákat az asszonyoknak. Arról is beszéltek neki az emberek, hogy a háborúban a Balatonba zuhant egy repülőgép, amelynek egy darabját később egy Balaton-parti ház ablakába építették be. Ezt valaki felismerte, kutatás kezdődött, majd később így találták meg a gépet, illetve a maradványokat is. Irina nemcsak keresi, kutatja a katonasírokat, hanem gondozza is azokat: például füvesít, virágot ültet, és aranycsillagokat helyez el a katonák emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában