komoly misszió

2020.06.30. 07:00

A magaslégkörben járt Hunor és Magor

A Bakonyi Csillagászati Egyesület szombaton egy időben bocsátott fel magaslégköri ballont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bajai Obszervatóriu­mának szakmai koordinálásában működő DAMBALL kutatócsoporttal.

Tóth B. Zsuzsa

Az ajkai és a szegedi kutatók egy időben bocsátottak a magaslégkörbe egy-egy ballont. A kép az ajkai start előtti pillanatokat örökítette meg

Forrás: Egyesület

A repülés érdekessége volt, hogy Közép-Európában eddig példa nélkül álló módon egyszerre két, szinte teljesen azonos felszereltségű és méretű ballon indult el egymástól nagyjából 150 kilométeres távolságban, egy időben. Ez lehetőséget adott a légkör 0 és 35 kilométer közötti rétegei fizikai állapotának mérésére és az állapothatározók eltéréseinek, változásainak megfigyelésére.

Az ajkai és a szegedi kutatók egy időben bocsátottak a magaslégkörbe egy-egy ballont. A kép az ajkai start előtti pillanatokat örökítette meg Fotó: Egyesület

Az együttműködés első komoly missziója volt a repülés. A két ballon a Hunor és Ma­gor nevet kapta, Hunor az ajkai amatőr csillagászok ballonja, amely a csehországi Opatovban ért földet egy családi ház kertjében. A Hunor kamerája sajnos a start során túlhevülés miatt leállt, de a többi tesztelésre szánt műszer jól működött. Az adatok kiértékelése később történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában