Hartmann Ferenc a vendéglátás világáról

2020.06.17. 17:30

Amikor szezonban, 105 napig, egyfolytában

Hogyan változott a pincér-, cukrász- és a szakácsszakma megítélése az elmúlt években? Ez volt az alapkérdésünk, azonban sok minden más is szóba került akkor, amikor szakembereket kérdeztünk erről a témáról.

Juhász-Léhi István

20200522 Veszprém Hartmann Ferenc gyakorlati oktatásvezető Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakközépiskola Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Legutóbb Mayer Gyula, a SÉF iskola alapító igazgatója, alsóörsi hoteltulajdonos foglalta össze tapasztalatait a vendéglátás világáról, trendjeiről, ezúttal pedig Hartmann Ferenc, a Jendrassik-Venesz Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlatioktatás-vezetője nyilatkozott a Naplónak.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- 1980-ban volt az első tanévem szakácstanulóként a Jendrassik iskola elődjében. Végzősként viszont a ’82/83-as tanévet már itt töltöttük, majd a '83/87-s tanéveket az iskola jelenlegi helyén – mondja Hartmann Ferenc. – Jelenleg is folyamatosan lehet hallani a duális képzésről, arról, hogy ennek keretében zajlik a szakoktatás. 40 évvel ezelőtt ugyanez volt, ugyanígy tanítottak minket: egy hetet voltunk az iskolában, míg egy hetet „kint” voltunk szakmai gyakorlaton. Nálunk, a Jendrassikban jelenleg is ennek megfelelően van képzés, ami, úgy érzem, bevált. Persze más iskolában másfajta képzés van, azonban reményeink szerint az új szakképzési törvény tiszta vizet önt a pohárba, bár személy szerint nem tudok minden gondolatával azonosulni. Mindenesetre szeptembertől új felállással, új szakképzésben történik majd a gyerekek vendéglátás-turizmus ágazatban való oktatása.

Az ismert szakember szerint óriási a különbség egy mostani és egy 40 évvel ezelőtti vendéglátós szakember között.

- Kinyílt a világ, látjuk az új technológiákat, trendeket, és a régi időkhöz képest azonnal reagálni, alkalmazkodni kell – véli. A tömegturizmust felváltotta a minőségi vendéglátás, ami nem jelenti a hagyományok nélkülözését. Egyszerre van jelen a fine dining a maga korszerű ismereteivel, kínálatával, és a hagyományos vendéglátás a kis családi vendéglők piros kockás abroszaival.

A piac, a vendégek igénye dönt, ki marad talpon és ki nem.

- A szakmai képzésben ennek kell megfelelni. Kiemelném, hogy országosan is az egyik legszebb és legmodernebb tanműhelyben állunk a turizmus-vendéglátásban tanulni akarók szolgálatában. Itt minden adott a korszerű képzéshez!

Mint azt elárulja, a családban ő volt az első vendéglátós, ám azóta már több követője is akadt.

- Kérdezte, hogy a jelenlegi és a múltbeli tanulók között van-e különbség – mondja Hartmann Ferenc. – Az utóbbi évtizedek információtechnológiai fejlődése és ennek eszközei mélyen meghatározzák a mai fiatalok személyes, társas kapcsolatait. Mi egymásra figyeltünk, ők a telefonjukra. Óriási a különbség, elsősorban szakmai alázat tekintetében. Abban, hogy miként állok a tanáraimhoz, a tanult anyaghoz, a gyakorlaton a munkához, kikerülve külső gyakorlati képzőhelyre, hogyan viselkedünk az új környezetben a szakemberekkel. Nagy a változás, de követni kell!

A Z-generáció, úgy érzem, sértődékenyebb, nem lehet határozottan hozzájuk szólni.

De persze a szülői magatartás is sokat változott és nem mindig előnyére, és ezek fontos dolgok! Tudja, miért váltanak sokan munkahelyet manapság a tanulóink? Azért, mert csúnyán beszélnek velük. A négy évtized tapasztalata mondatja velem, hogy a vendéglátásban nem mindenki beszéli az irodalmi nyelvet. Persze ezek is emberi tényezők. Az, hogy mit hoz a pillanatnyi helyzet, és arra miként reagálunk. Erre fel szoktam hívni a diákjaim figyelmét is.

A „Jendrában” egyébként külön felvételi nincs, a hozott pontszám alapján, a sorrend határozza meg azt, hogy ki jut be. A szakács-, pincér-, cukrászszakma népszerű, ebből egy-egy osztályt indítanak évente, többnyire 20-25 fővel. A megyében nyolc iskola indít szakácsképzést, míg 40 éve csak ez az egy iskola tette mindezt.

- Igen, divatossá vált a vendéglátós szakmákat tanulni és oktatni – jelenti ki Hartmann Ferenc. – Ez utóbbi megérne még egy cikket, felmérést, hogy olyan iskolák, ahol semmilyen hagyománya nem volt, miért kezdtek bele ezen szakmák oktatásába.

Fotó: Penovác Károly/Napló

- A szakács-, cukrászszakma a gasztroforradalommal lett népszerű, megjelentek a médiában a sztárséfek, a neten a gasztrobloggerek, a televíziókban a főzőműsorok, showműsorok, vetélkedők, és azok szereplői, nyertesei celebekké váltak és napi szinten követik őket. Persze a valóság nem felel meg a műsorok által közvetített képnek. A pincérszakma háttérbe vonult, pedig erre nem mindenki alkalmas. Megfelelő szakmai ismeretekkel, megjelenéssel, jó kommunikációs, kapcsolatteremtő képességgel, empátiával kell rendelkeznie annak, aki a placcon érvényesülni szeretne. Én személy szerint itt teljesedtem ki, itt éreztem magam a legjobban!

Régen több megbecsültsége volt a pincérnek a maga eleganciájával, kevesebb egy szakácsnak, cukrásznak. Általános kétkezi munkásnak tartották őket, aki végezte a napi feladatokat. Hosszú hónapokig mindezt szabadnap nélkül tette, nyáron napi 16-18 órában. Itt, a Balaton mellett különösen. A fél életemet én is ott töltöttem: ott dolgoztam és vállalkoztam.

Nálam a leghosszabb az volt, amikor 105 napig egyfolytában dolgoztunk a szezonban, jó pár éven keresztül.

Manapság ezt már meg sem lehet tenni, minimum, hogy nyáron is heti két nap szabadnapot adni kell, mert nem is vállalnák másképpen.

Fotó: Penovác Károly/Napló

És hogy a szakember szerint kiből lesz jó vendéglátós?

- Aki nem csak a fizetés nagyságát és a munka mennyiségét nézi! – vágja rá azonnal. – Ezt szívből is kell csinálni, mert ha nem szívből szereted a szakmát, az emberekkel való foglalkozást, hosszú távon nem fog menni… Elhivatottság kérdése ez is. Az, hogy hosszú évtizedek tapasztalata után tudunk-e váltani. Tovább tanulva, képezve magunkat, akár pedagógusnak áll idővel az ember, hogy megossza tapasztalatait, ismereteit a következő generációkkal. A fiatalok között mindig van és lesz, aki továbbviszi mindezt. Olyanok, akik a külföldön, itthon szerzett tudásukat alkalmazzák és megosztják. Reményeim szerint mindig lesznek olyan szakemberek, akik magas szinten tudnak teljesíteni, és később helytállnak akár az oktatásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában