Honnan indultunk, hova tartozunk

2020.06.18. 14:00

Baráth Attila, az Év bűnügyi rendőre: „Egy kitűnő csapatban óriási erő van”

Büszkeséggel tölt el, hogy már többször is nemzetközi szinten képviselhettem Magyarországot, Veszprém megyét, amikor nemzetközi nyomozócsoport tagjaként Európára kiterjedő bűnszervezet felszámolásában vehettem részt, szögezi le Baráth Attila alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) bűnügyi osztályvezetője, akinek Pintér Sándor belügyminiszter az Év rendőre díjat adományozta bűnügyi kategóriában, a Rendőrség Napja alkalmából a közelmúltban.

Kovács Erika

Forrás: Zsaru Magazin

Fotó: Beres Attila

- Szavakkal szinte nem is kifejezhető, mekkora elismerés ez számomra. Munkámat a kezdettől alázattal, lelkesedéssel végzem. Szeretek segíteni, érezni egy-egy bűnügy megoldása után, hogy hozzájárultam az igazság kiderítéséhez, a felderítéshez, érvel az alezredes. Baráth Attila szinte végig a bűnügyi területen dolgozott, a munkát az alapoktól kezdte, végigjárta a ranglétrát. 1998-ban kezdett dolgozni az Ajkai Rendőrkapitányságon, járőrként.

A bűnügyi pályára 20 évesen került, évekig vizsgáló, majd nyomozó volt, munka mellett végezte a Rendőrtiszti Főiskolát. Már gyermekkorában nyomozó akart lenni, azonban húsz évesen sem hitte, hogy egyszer Veszprém megyében vezeti a bűnügyi osztályt, és a megye kiemelt ügyeivel, emberölésekkel, fegyveres rablásokkal foglalkozhat. Ma már számos esetben, nemzetközi szinten képviseli az országot, Veszprém megyét, nemzetközi nyomozócsoport tagjaként egész Európára kiterjedő bűnszervezet felszámolásában vesz részt.

Nagyon fontos, hogy az ember mindig a színfalak mögé lásson, és egy lépéssel a bűnözők előtt járjon, mert ezek a képességek alapvetőek a bűnügyi pályán Fotó: Zsaru Magazin

Vezetőként máig kikéri kollégái véleményét a bűnügyek megoldásában.

- Ez fontos, mert a csapatban óriási az erő, pályámon nagyon sok tehetséges emberrel dolgoztam, dolgozom. Büszke vagyok arra, hogy Veszprém megyében található az egyik legjobb bűnügyi állomány, sok rátermett, motivált bűnügyessel, szögezi le az alezredes. Miután két évig a megyei főkapitányság felderítő osztályán dolgozott, visszatért az Ajkai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezető posztjára.

Máig emlékezetes számára, amikor 2012 decemberében felkérték a VMRFK bűnügyi osztálya vezetésére. Ez a beosztás hatalmas felelősséggel jár, mert amellett, hogy a megye kiemelt ügyeivel foglalkoznak, a megye hét rendőrkapitányságának bűnügyi felderítő-nyomozó munkájának összehangolását, szakirányítását is végzik.

- Nagyon büszke vagyok arra, hogy 2013 január elsején magamra ölthettem Colombo ballonkabátját, jegyzi meg Baráth Attila. Naponta gondolok vissza a 20 éves nyomozó srácra, aki arról álmodott, hogy egyszer gyilkossági ügyeken dolgozhat.

Nagyon fontosnak tartja a folyamatos tanulást, az alázatot, a maximalizmust, a humort, a lépéstartást a technikai fejlődéssel. Számos ügyön dolgoztak 2013 óta, szerinte az Év rendőre díjban szerepet játszott az is, hogy ezekben az esetekben a bűnözőket forró nyomon, néhány órán belül elfogták. – Ez igazolja, hogy kitűnő, motivált, magasan képzett munkatársakkal dolgozom. Egy ilyen csapatban óriás erő van, veti közbe.

Az elsők között ismerte fel az országos koordináció jelentőségét

Az utazó bűnözők ellen 2016-ban a Dunántúl kilenc megyéjének bűnügyi vezetőinek meghívásával létrehozta a D-9 nevű fórumot, ahol megtárgyalják a feladatokat. Az országban az elsők között ismerte fel az országos koordináció jelentőségét, így a műszaki áruházaknál elkövetett betöréses lopásoknál Veszprém megye koordinálja a felderítést Magyarországon. Emellett a Veszprém megyei rendőrkapitányságok számos ügyben dolgoznak az egész országra kiterjedő bűnügyek felderítésében.

Fotó: Zsaru Magazin

- Az együttműködés nem állhat meg országunk határain belül, a bűnözés indokolja a magas szintű és gyors nemzetközi együttműködést, állítja. Alapvető fontosságúnak tartja a környező országok rendőrségeivel való összefogást, aminek már számos felderítés, letartóztatás köszönhető. Arra az esetre a legbüszkébb, amikor Románia, Szlovákia, Ausztria és Magyarország együttműködésével külföldi elkövetőket fogtak el egy Budapest melletti, nagy értékű betörés után, az M5-ös autópályán. – Ez is jelzi, munkánk egész Európára hatással van.

- Mindezzel hozzájárultunk ahhoz, hogy más országokban is elismerően nyilatkoznak megyénkről, az itteni rendőri munkáról. Honnan indultunk, hova tartozunk, hol vannak a gyökereink, soha nem felejthetjük el, Naponta tennünk kell azért, hogy megyénkben, és az egész országban élő embereket szolgálhassuk, segíthessünk nekik, hangsúlyozza Baráth Attila. Az alezredes úgy fogalmaz, sikereiben nagy szerepe van a biztos családi háttérnek, édesanyjának, párjának és két kislányának.

Nagyon fontos, hogy az ember mindig a színfalak mögé lásson, és egy lépéssel a bűnözők előtt járjon, mert ezek a képességek alapvetőek a bűnügyi pályán, összegez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában