Csak a hosszú hínár vágására alkalmas a gép

2020.07.07. 07:00

Érdekes masinával vágják a balatoni hínárt

Nyáron több balatoni strandon is nagy érdeklődést keltett egy furcsa úszó jármű, amely egyszerre emlékeztet egy önjáró motoros fűnyíróra és egy 19. századi, lapátkerekes gőzösre.

Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter/Napló

Az alsóörsi strandon most végezték el a hínárvágást. Csomor Vilmos Watzila névre hallgató gépezete a tómederben megnőtt hínár aratására szolgál. A tulajdonos maga tervezte, építette és működteti a másfél tonnás járművet, melynek lelke az egykori kultikus kisautó, a Polski Fiat motorja.

De vajon miért nem lehetett eddig kiirtani a hínárt? – kérdezték sokan az alsóörsi önkormányzattól. Többek szerint a szezon kezdete előtt kellett volna elvégezni a munkálatokat. Csomor Vilmos elmondta, hogy ez nem lehetséges, hiszen áprilisban-májusban még nem nő meg olyan nagyra a hínár.

A növény a nagyon szennyezett, erősen savanyú vagy szikes élőhelyek kivételével az egész ország területén előfordul, lassú folyású vizeinkben található meg, mint például a Balaton.

Fotó: Szendi Péter/Napló

Pandur Ferenc, az Alsóörsi Településműködtetési és Községgazdálkodási Szervezet vezetője elmondta, hogy a szakemberrel többször is konzultáltak, megnézték a hínár nagyságát. Ötven-hatvan centiméter hosszú hínár még nem alkalmas a vágásra, mert géppel ez kivitelezhetetlen. Most viszont már eljött az idő, hogy a Balaton egyik kedvelt strandján, Alsóörsön levágják a hínárt.

Csomor Vilmostól megtudtuk, hogy legközelebb várhatóan augusztus közepén lesz ismét hínárvágás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában