Egyperces néma főhajtás

2020.07.23. 11:30

Veterán járművekkel túráztak autóbalesetben elhunyt társuk emlékére

Veterán és oldtimer autók, motorok gördültek az ajkai Civil Ház udvarára hétvégén, hogy a járművek tulajdonosai társukra, az autóbalesetben meghalt Nagy Attilára emlékezzenek.

Tisler Anna

A csapat több mint félszáz autóval és motorral indult útnak a bakonybéli emléktúrára

Fotó: Györkös József

A több évtizedes kora ellenére is működő, kiváló állapotú Yugót, Zastavát, Ladát, Trabantot, valamint az MZ, Simson motorokat érdeklődve nézték a járókelők.

A legnagyobb feltűnést az élénkpiros 1968-as Ford Mustang kupé keltette, amelynek tulajdonosa, Kloó János kérdésünkre elmondta: 2007-ben szerezte meg a járművet, majd négy és fél évig dolgozott rajta, amíg a mostani állapotba hozta. Az alkatrészek beszerzése nem probléma, ugyanis ez népszerű típus. Szívesen mutatja be rendezvényeken, találkozókon. Az autó fogyasztása 8–15 liter száz kilométeren.

Nagy Attila édesapja, Nagy László mondott köszönetet minden résztvevőnek a megemlékezésért Fotó: Györkös József

Azért ezt a típust választotta, mert jó érzés egy ilyen legendás amerikai autót birtokolni. Ha hétköznap indul útnak, egy Lada Samarát vezet.

Ajkán a másik igazán különleges jármű egy old timer Citroën 2CV „kacsa” volt. A büszke tulajdonos, Szabó Imre az érdeklődőknek elmondta, hogy kilenc éve szerezte a járművet, amellyel, mint az oldalsó ablakokon levő matricák mutatják, már bejárta a környező országokat.

A csapat több mint félszáz autóval és motorral indult útnak a bakonybéli emléktúrára Fotó: Györkös József

Az Ajkai Veterán Járművek Baráti Körének tagjai és a Siófokról, Veszprémből, Devecserből érkező veterán járművek tulajdonosai szomorú apropóból gyűltek össze. Társukra, az autóbalesetben nemrég elhunyt Nagy Attilára emlékeztek. Indulás előtt Attila édesapja, Nagy László mondott köszönetet mindenkinek a megemlékezésért. Kijelentette, hogy fiának két családja volt, az egyik szülei és testvére, a másik a veterán autósok közössége.

A csapat több mint félszáz autóval és motorral fél tízkor indult útnak. Weinpel Tibortól, a 2018-ban alakult egyesület elnökétől megtudtuk, 13 taggal indultak, mára negyvenen tartoznak közéjük. A tagoknak sokféle autójuk és motorjuk van, Trabant, DKW, Wartburg, Zsiguli, Fiat, BMW, Renault, Mercedes, Opel, Suzuki, Citroën, Pannonia, Jawa.

Szabó Imre a Citroën 2CV „kacsával”, amellyel már bejárta a környező országokat Fotó: Györkös József

Az emléktúra Bakonybélbe vezetett, ahol megtekintették a Taki múzeumot, amelyet egy veterán autós hozott létre, majd gyertyát gyújtottak Nagy Attila emlékére, és egyperces néma főhajtással emlékeztek rá. Hazatérés után Ajkán, a városháza előtti parkolóban megálltak, hogy az arra járók láthassák őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában