Kettős feladat a csacsiknak

2020.08.12. 17:30

Szamár vezette birkák „nyírják” a füvet Nagyvázsonyban

Többen is tartanak birkákat a faluban, és ezt a lehetőséget használná ki a belterületek környezetkímélő és takarékos gondozására az önkormányzat. A közelmúltban két szamárral is bővült a település állatállománya, melyeknek kettős szerepet szánnak.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

A COVID helyzet alatt született meg a döntés, hogy szamarat vásároljon az önkormányzat, és még további jószágok vásárlásában is gondolkodnak.

- A szamár köré ösztönösen csoportosulnak a birkák, és nekünk vannak olyan nagy belterületeink a vár mellett, a vázsonyi dombokon, vagy a horgász-tó környékén, amelyeknek a kaszálására rengeteg energia, idő és pénz megy el. Ezekre a területekre szeretnénk a jövőben a szamár által vezetett birkákat kihelyezni. Így megtakarítást érhetnénk el a ráfordított munka, benzin és pénz tekintetében, nem beszélve a művelet környezetvédelmi hatásáról – mondta el Fábry Szabolcs polgármester, aki hozzá tette még, hogy egy másik, pénztermelő feladata is lesz Szuzi szamárnak és növekedő kancacsikójának. A középkori vár hangulatához jól illenek ezek a nagyfülű, szerethető állatok, amelyeket a későbbiekben – előre becsomagolt zöldség és gyümölcs készítményekkel – etethetnek a turisták, és a hátukra is felülhetnek majd.

A középkori vár hangulatához jól illenek ezek a nagyfülű, szerethető állatok
Fotó: Molnár Sándor

- Minden ellenkező híresztelés ellenére a szamár egy rendkívül együttműködő állat, ha jó kezekben van és szeretet veszi körül. Ahogy a póni lovagoltatással, úgy a szamaragoltatással is komoly jövedelemmel egészülhet ki a vár körüli szolgáltatások rendszere. Ahhoz, hogy jövőre üzembe álljanak, már idén ide kellett hoznunk őket, hogy megszokják az új helyüket, kezessé váljanak és kialakítsuk az együttműködés velük – fogalmazott a polgármester.

A szamár egy rendkívül együttműködő állat, ha jó kezekben van
Fotó: Molnár Sándor

Szuzit még vemhesen, egy nagykőrősi gazdától vásárolták meg, és az ellést követően a közelmúltban hozták el Nagyvázsonyba a már négyhetes csikójával. A kis csacsi névadásához a közösségi portál szavazóinak segítségét kérte a település. Jelenleg Füles vezet a Huncut és Csöpi elnevezésekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában