Az ország távolabbi pontjairól is érkeztek résztvevők

2020.09.25. 07:00

A hazáért zarándokoltak a Balaton-felvidékről a sümegi ferences búcsúmisére

Harmincöten zarándokoltak el a Balaton-felvidékről a sümegi ferences búcsúmisére az európai minősítésre váró Mária Út szervezésében.

Laskovics Márió

Köveskál, 2020. szeptember 19. A 85 kilométeres XVII. Sümegi gyalogos zarándoklat résztvevõi a Zánka és Köveskál közötti úton a második napon, 2020. szeptember 19-én. MTI/Varga György

Fotó: MTI/Varga György

Immár tizenhetedik alkalommal szervezett gyalogos zarándoklatot a hazáért a Mária Út Közhasznú Egyesület Balatonalmádiból Vászoly és Tapolca érintésével Sümegre a múlt hétvégén. A zarándokok a balatonalmádi Szent Imre-templom melletti Szent Jobb-kápolnától imával, áldással indultak a közel 90 kilométer hosszú táv megtételére. Zárásként vasárnap a sümegi ferences Sarlós Boldogasszony-kegytemplom ünnepi búcsúmiséjén és a körmeneten vett részt a harmincöt fős, vegyes korosztályú zarándokcsoport.

Szabó Tamás elnök, a zarándoklat világi ­vezetője kiemelte, a sümegi zarándoklatok nagy hagyományának felélesztésére indult a kezdeményezés 2004-ben, és ekkor született meg a Mária Út víziója. Közép-Európa – a Mariazell–Csíksomlyó és a Częstochowa–Međugorje tengellyel kereszt alakot formázó, hét országot érintő – zarándokútja mára nagyon jó minőségben áll a zarándokok rendelkezésére mind a felfestések, mind a szállások tekintetében.

– Az egyesület ősszel elindította azt a folyamatot, hogy a Mária Út az európai kulturális utak elismert zarándokútja legyen. A minősítést két éven belül kaphatja meg, s ezáltal olyan rangot viselhet, mint a Szent Jakab-út – tette hozzá az elnök. Szabó Tamás megjegyezte, a megyei zarándoklaton a szállások korlátozták a részvételt, így jelentkezési sorrendben fogadták az érdeklődőket, akik kétszer többen voltak a létszámkeretnél. Érkeztek szerte az országból, mint például Nyíregyházáról, Szombathelyről, Pécsről, Győrből. Voltak olyanok, akik korábban is részt vettek (akár mindegyiken), illetve újak szintén. A zarándokok között volt legidősebbként a 80 éves Bajcsy Lajos atya, Lukovits Milán ferences szerzetes, a Mária Rádió műsorigazgatója és Szijártó László balaton­almádi plébános. A legifjabb résztvevő 19 éves volt.

A 85 kilométeres XVII. Sümegi gyalogos zarándoklat résztvevői a Zánka és Köveskál közötti úton a második napon
Fotó: MTI/Varga György

– Egy nagy betegségből felépülő pap szintén velünk volt a Kunságból, hivatástisztázónak szánva a zarándoklatot. Sümegen Barsi Balázs ferences szerzetes látott el minket lelki intelemmel. A búcsúmisén az idén februárban hat évre megválasztott új ferences tartományfőnök, Berhidai ­Piusz mondott szentbeszédet. A megszokotthoz képest mintegy ötödannyian vettek részt a misén – nyilatkozta Szabó ­Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában