Az erős hit és akarat minden akadályt legyőz

2020.09.14. 07:00

Szentmisét tartottak a Rab Mária-forrásnál

Kisboldogasszony ünnepét (Szűz Mária születésének ünnepét) és a Jutasi Altisztképző emlékét összekapcsolva, a magyar hazát védő mindenkori katonákért mutatott be szentmisét a Rab Mária-forrásnál Tamás Zoltán atya, az Árpádházi Szent Margit-templom káplánja. Az immár negyedik egy­házi-katonai megemlékezést a Hét Domb Egyesület szervezte Bázsa Botond önkormányzati képviselő közreműködésével.

Őrsi Ágnes

Az utolsó stáció; középen Tamás Zoltán atya, a keresztet Baji Gyuláné tartja, mellette Bázsa Botond önkormányzati képviselő

Fotó: Őrsi Ágnes

A Veszprém Megyei Levéltár udvarán gyülekeztek az emlékezők, akiket Boross István, az intézmény igazgatója köszöntött, majd megkezdődött a tizenöt mobil stációra osztott, másfél kilométeres zarándoklat a Rab Mária-forrásig. Ezen az úton meneteltek egykor a Jutasi Altisztképző növendékei is. A Hősök Keresztútja stációin a jelenlévők olvastak fel Mária szenvedéstörténetéből, illetve a második magyar hadsereg doni katasztrófájának emlékeiből, közben pedig a stációjegyzékből Jézus halálát megelőző, utolsó útjának képeit láthatták. A Hét Domb Egyesület tagjaiból, a Margit templom híveiből és városi érdeklődőkből álló menet a keresztet követve, Tamás Zoltán atya nyomában haladt a cél, a Rab Mária-forrás felé. Útjukat a Spiritus együttes kísérte, az énekvezető Tímár Veronika volt, gitáron közreműködött Nagy Tamás Zoltán. A csoport forgalmas közúton való áthaladását katonák segítették.

A forrásnál a szervező egyesület vezetője, Rácz Katalin idézte fel, hogy a hely az első világháború végétől Veszprém Mária-kegyhelye, kedvelt zarándokhelye volt, amit 1941-ben a Jutasi Altisztképző Intézet a hivatalos szabadtéri misézőhelyévé nyilvánított. Civilek és katonák itt együtt imádkoztak Szűz Mária pártfogásáért, hogy az édesapa, testvér, fiú a távoli harcokban helytálljon hazájáért, és épségben hazaérjen. A győztesek megsemmisítették a kegyhelyet, újra csak 2009-ben tartottak szentmisét a forrásnál. A két évvel később alakult jogutód, a Szentendrei Magyar Honvédség ­Altiszti Akadémia magáénak érzi, és azonosul az egykori iskola értékeivel. Ezért köszöntötték az eseményt magas rangú katonatisztek, köztük a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia parancsnoka is. Frankó Imre ezredes a Jutasi Altisztképző jelmondatát idézte: „Erős hit, erős akarat minden akadályt legyőz. Erős akarat csak erős hitből fakad.”

Az utolsó stáció; középen Tamás Zoltán atya, a keresztet Baji Gyuláné tartja, mellette Bázsa Botond önkormányzati képviselő Fotó: Őrsi Ágnes

Bázsa Botond kifejezte reményét, hogy bár a tavaszi Rab Mária-ünnepet meghiúsította a vírusveszély, és most is nehéz időszak elé nézünk, eljön a következő tavasz, amikor mindezen túljutva, együtt adhatunk hálát megmenekülésünkért. Mivel ez a Mária- születésnap civil és katonai ünnep is a forrásnál, Rainer Pál történész nem általában a világégések borzalmairól, hiá­ba elveszett életekről beszélt, hanem saját családtagjait sorra véve szemléltette, mi mindent vettek el a családoktól, a hazától a háborúk.

Szentbeszédében Tamás Zoltán atya is a Mária-tisztelet kialakulásának fokozatairól beszélt, ami a nyugati kereszténységben teljesedett ki, kiemelve Szent István királyt, aki halála előtt országát Mária oltalmába ajánlotta.

Az eseményen közreműködött a Katona János alezredes vezette Veszprémi Légierő Zenekar, amely a történelmi egyházak hagyományainak ápolására is nagy hangsúlyt fektet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában