Fehér Csaba intézményvezetővel beszélgettünk

2020.09.23. 11:30

Szigorú szabályokat vezettek be a Veszprémi Középiskolai Kollégiumban

A koronavírus második hulláma az iskolákat is elérte. Tanárok és diákok betegedtek meg, több esetben egész osztályok kerültek karanténba. Ebben a helyzetben a kollégiumok különösen veszélyeztetett intézményeknek számítanak, hiszen ezekben az épületekben számos iskolából és több településről érkező diákok vannak összezárva. Éppen ezért a szabályok is szigorúbbak.

Varga Richárd, veol.hu

Fotó: Varga Richárd

Fehér Csaba, a Veszprémi Középiskolai Kollégium intézményvezetője elmondta, hogy véleménye szerint az idősotthonok után a kollégiumok a legveszélyeztetettebb intézmények, éppen ezért muszáj szigorúan venni a szabályokat, mert csak így van esély arra, hogy megóvják a diákok és a dolgozók egészségét, és kézben tarthassák a folyamatokat.

A kollégium vezetője hozzátette, öt országból, tíz iskolából, nagyjából 430 gyermek jár az intézménybe, rendkívül vegyes tehát az itt lakó diákok összetétele. Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről is érkeznek hozzájuk tanulók.

A kollégiumban muszáj szigorúan venni a szabályokat Fotó: Varga Richárd

- A tanév megkezdése előtti beköltözéskor a külföldről érkező diákokat két nappal korábban hívtuk vissza, hogy ne kerüljenek fizikai kontaktusba a többiekkel – tette hozzá Fehér Csaba. Majd folytatta: Ezek a tanulók – szám szerint kilencen – azonnal karanténba kerültek. A lányoknak és a fiúknak is külön-külön karanténrészleget alakítottunk ki a kollégiumban. Ezek az épületegységek természetesen saját fürdőszobával rendelkeznek. Ezzel együtt nagyon nehéz időszak volt ez az érintett diákok számára, hiszen ki sem mozdulhattak ebből a kis elszeparált épületrészből.

Fehér Csaba elmondta, ahhoz, hogy egy diák elhagyhassa a karantént, a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának határozatára, illetve két negatív SARS-CoV-2 PCR tesztre is szükség van.

Ez azokra a diákokra is vonatkozik, akik otthon töltik a karantén időszakát.

- Minden módon próbáljuk a különböző iskolákból érkező diákokat elkülöníteni – folytatta az intézményvezető. Elmondása szerint ezzel is a megfertőződések lehetőségét igyekeznek csökkenteni. A gyermekek elhelyezését úgy oldották meg, hogy lehetőleg azonos osztálybeliek egy szobában, azonos iskolabeliek egy szinten legyenek, így minimalizálni tudják az iskolák közötti keresztfertőződéseket. Fehér Csaba hozzátette, hogy ez természetesen sok kényelmetlenséggel jár. A kollégiumi szobát és a fürdőszobákat leszámítva például mindenhol maszkot kell viselni, hőmérés és kézfertőtlenítés nélkül pedig nem lehet belépni az épületbe. A diákokon kívül ráadásul senki nem léphet be a kollégiumba.

Minden módon próbálják a különböző iskolákból érkező diákokat elkülöníteni Fotó: Varga Richárd

A szigorú szabályok sora azonban nem ér itt véget: a távolságtartásra is figyelni kell. Étkezéskor például egy hatszemélyes asztalnál csak ketten foglalhatnak helyet, illetve a kollégium előtt és az udvaron sem lehet csoportosulni. A diákok az étkezőben is csak akkor vehetik le a maszkot, ha már leültek az asztalhoz.

A kollégium vezetője örömét fejezte ki, mivel úgy látja, a diákok partnerek a szabályok betartásában.

- Nagyon fontos a példamutatás. Ha a tanárok lazábban állnának a szabályokhoz, akkor biztosan a diákok is így reagálnának, viszont ha mi komolyan vesszük, akkor ők is komolyan veszik – hangoztatta.

Érzik a veszélyeztetettségüket, ezért kidolgozták annak a forgatókönyvét is, hogy mi lesz, ha az iskoláknak és kollégiumoknak is át kell állniuk a digitális munkarendre.

- Tavasszal már volt lehetőségünk kipróbálni és megtapasztalni, mi az, ami működik, és mi az, ami kevésbé – mondta Fehér Csaba, majd hozzátette, arra is megvan a kidolgozott forgatókönyv, ha csak részben – bizonyos osztályoknál, bizonyos csoportoknál – kellene áttérniük a digitális oktatásra.

Nagyon fontos a példamutatás Fotó: Varga Richárd

Változást jelent még az is, hogy a nagy rendezvényeket is már csak online vagy csoportszintre lebontva tartják meg, kerülik a nagyobb összejöveteleket. Az elsős avatót, amely nagyon népszerű esemény a kollégisták körében, idén csak kisebb csoportokban tartják meg.

- Eddig szerencsére elkerültük, hogy robbanjon nálunk a vírus – jegyezte meg az intézményvezető. Majd folytatta: Ha bármelyik iskolában felmerül a gyanúja annak, hogy covidos tanuló lehet a közösségben, abban a pillanatban, ahogy erről értesülünk, felvesszük a kapcsolatot a szülőkkel, és ha kell a háziorvossal. Rendszeresen egyeztetünk az igazgatókkal is, hogy mi legyen a gyerekekkel.

Szerencsére élő és szoros a kapcsolat az iskolák és a kollégium között, ami elengedhetetlenül fontos egy ilyen helyzetben.

Fehér Csaba kérdésünkre elmondta azt is, hogy ha egy diák tesztje pozitív lett vagy kontaktszemélynek minősül, akkor haza tud menni, és ott töltheti a karantén időszakát. Ha valamilyen okból kifolyólag nem lenne a gyermeknek lehetősége erre, akkor a kollégium elkülönített részén várhatja ki a tíz napot.

Eddig szerencsére sikerült elkerülni, hogy robbanjon a vírus Fotó: Varga Richárd

- A férőhelyeink öt százalékát erre a célra tartjuk fenn. Ha bárkinek, bármilyen panasza van, a nevelőtanár segít: kikérdezi a diákot, hogy milyen a közérzete, ha kell, megméri a testhőmérsékletét is. Ha bármilyen problémát vagy gyanús tünetet észlelünk, azonnal elkülönítjük a diákot – osztotta meg velünk a vezető. Hozzáfűzte azt is, hogy természetesen lehetséges, hogy csak közönséges nátháról van szó, de mivel ők nem orvosok, a felelős intézkedés az, hogy elszeparálják a tanulót a többiektől, és elküldik egy szakemberhez, az orvos pedig majd eldönti, hogy visszajöhet-e a diák vagy házi karanténba kell vonulnia.

- A legnagyobb biztonság irányába igyekszünk elmozdulni, mert így tudjuk a leghatékonyabban védeni a gyerekeket, és így tudjuk elérni azt is, hogy a diákok a megszokott módon járhassanak iskolába – zárta le gondolatait Fehér Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában