Bakonyvasút Szövetség

2020.09.07. 07:00

Túravonat indul Zirc és Dudarbánya között szeptember 19-én

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szeptember 19-én rendezi meg idén a Bakonyvasút ünnepnapját. Ezen a napon rég nem látott különvonatot is közlekedtetnek a kirándulók, vasútbarátok és a térség érdeklődő lakói számára.

A szervezőktől megtudtuk: a vonat Zircről Dudarbánya vasútállomásra közlekedik Dudar volt megállóhely megállással oda- és visszaútban. (A vonat Zircről az előzetes tervek szerint 11:35-kor, a Veszprém felől érkező személyvonatot megvárva indul. A szerelvény egyébként Győrből érkezik Zircre a Győrből 9:24-kor induló menetrend szerinti vonattal. A vonattal érkezők Győr és Veszprém felől egyaránt a MÁV-Start rendes díjszabása szerint megváltott jegyekkel utazhatnak.)

A mintegy 10 km hosszú Zirc-Dudarbánya vasútvonal 1947-ben szénszállításra épült, tervezték meghosszabbítását Bakonycsernyén át Balinkáig, összekötve a Bodajk-Balinka iparvasúttal, de ez sohasem valósult meg. A szénbányát 1997-ben zárták be, majd ezt követően 2006-tól bauxitszállításra is használták, de napjainkban a kisebb volumenű termelés miatt már közúton szállít a bányaüzem. A személyszállítás az 1980-as évek végére a műszakos munkásszállításra korlátozódott, majd 1990-ben a volán vette át a bánya személyforgalmát. A ’60-as években azonban még közvetlen Balatonfüredre közlekedő vonat is indult Dudarról. A vasútvonalon jelenleg személyszállítás nincs, a síneket csak a Dudaron fával megrakott néhány tehervonat koptatja.

A Bakonyvasút Szövetség arról is ír, hogy Dudarról számos nevezetes kirándulóhely közelíthető meg, melyekhez manapság csak busszal, vagy gépkocsival lehet eljutni, ilyen többek között az Ördög-árok, a Kő-árok vagy a bakonynánai Római-fürdő. A szövetség lehetőséget szeretne nyújtani azoknak a kirándulóknak, akik szeretnék vonattal bejárni hazánk ezen szép táját. Dudarról a Kő-árok érintésével Csesznek várához, majd onnan a Zörög-tetőn át Vinyére, vagy a híres Cuha-völgyön keresztül Porva-Csesznekre is eljuthatnak.

A különvonat érdekes lehet a vasútbarátoknak is, hiszen utoljára 11 évvel ezelőtt, 2009. tavaszán közlekedett a szövetség szervezésében a Zirc-Dudarbánya vasútvonalon személyvonat. Akkor egy Bz motorvonattal utazhattak, most a három Bhv kocsiból álló szerelvényt M41-es dízelmozdony fogja vontatni, ami az elmúlt évek vasútbarát különjárataihoz képest is különlegesség. További részletekkel a Bakonyvasút Szövetség szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában