Sikeres nők titkai

2020.10.05. 14:00

A sümegi Tercsi néni naponta süti a réteseket

Móri Gáspárné Szokolyi Terézia, ismert nevén, Tercsi nénit látták vendégül a Sikeres nők titkai című, új rendezvénysorozaton, amit a sümegi Hotel Kapitány báltermében rendeztek meg nemrég. A vendéggel, aki 83 évesen is több kiló lisztből süt rétest naponta, Szokoli Mária beszélgetett.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

A rendezvénysorozatot Papp Istvánné Polgárdi Ilona emlékére szervezik meg, aki párjával együtt hat sikeres gyermeket, öt fiút és egy leányt nevelt fel. A beszélgetés ötlete leányától, Grófné Papp Ilonától származik.

Cél az is, hogy a bensőséges hangulatú találkozón felidézzék a múltat, sikereket, emlékezetes eseményeket, és a közönség is kérdezhet a vendégtől, amit aztán egy közösen elköltött vacsora követ. A menüben helyet kap a vendég kedvenc fogása, illetve egy nevezetes recept, amely hozzá köthető. Az első beszélgetésen ez a rétes volt, amelyet Móri Gáspárné Tercsi néni úgy készít el, hogy azért messze földről elutaznak Sümegre.

Tercsi néni ma is több kiló lisztből süt rétest naponta
Fotó: Családi

A vendég a beszélgetésen rendkívül gazdag életpályát idézett fel,

amelynek központjában mindig a konyha, a házias ízek álltak,

de utalt néptáncos múltjára, és az emlékezetes füredi Anna-bálra, amelyen részt vett. Utalt rá, pályája még leánykorában a helyi Fényes étteremben kezdődött, majd az újonnan nyílt Nokedli csárdában dolgozott, ahogy azt mások elnevezték. Több száz emberre főzött fáradhatatlanul, és minden hétvégén rendezvényekre, lakodalmakra is, de soha nem fáradt el. Kiderült még, 1991 végéig az Áfésznél dolgozott, majd magánvállalkozó lett, és a Móri Fogadót üzemeltette.

Még ma is szívesen süt, 83 évesen több kilónyi lisztből készíti nap mint nap különféle ízű réteseket.

– Addig szeretném sütni a rétest, ameddig csak bírom, mert ez éltet engem, fogalmazott. Hozzátette, ha újrakezdené, akkor is ezt a pályát választaná. Tercsi néninek nem a rétes az egyetlen híres étele, szakács versenyeken egykor a saját összetételű és ízesítésű, Terike-levessel nyert első helyezést, amúgy az ő kedvence a töltött káposzta. Büszkén említette meg, hogy 11 unokával és eddig három dédunokával dicsekedhet. A szervezők a kihelyeztek egy ötletládát is, így a közönség egy papíron megírhatta, kit látna szívesen a következő beszélgetésen.

Az est különlegességét adta, hogy Papp Imre várkapitány szép tangóharmonika muzsikával ajándékozta meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában