hirdetés

2020.10.02. 06:00

Alsóörsön nyitott adománykoordinációs pontot a Magyar Református Szeretetszolgálat

A Dunántúli Egyházkerületen belüli adománygyűjtést és -elosztást teszi hatékonyabbá az az 50 m2-es adománykoordinációs pont, mely „A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány infrastrukturális fejlesztése” (EFOP-2.2.15-16-2017-00014) projekt révén valósult meg Alsóörsön. A szervezet 650 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Uniótól és a Magyar Kormánytól, melyből további két adománykoordinációs pont, valamint két raktárközpont létesült.

Fotó: Nemenyi Marton

 

Az Alapítvány, illetve a Dunántúli Református Egyházkerület adománygyűjtéseinek eddig is központja volt az Alsóörs-lovasi Református Társegyházközség, a régi, 50 m2-es gyülekezeti terem fejlesztésével azonban még hatékonyabban tudja e feladatot ellátni. A projekt részeként megtörtént a terem külső és belső felújítása, az elektromos hálózat cseréje, emellett polchálózatot alakítottak ki, s bútorokkal rendezték be a helyiséget. A pályázat eredményeképpen egy alkalmazott foglalkoztatására is lehetőség nyílt, továbbá egy, a munkát nagyban megkönnyítő gépjármű is beszerzésre került.

„Korábban is élen jártunk az adománygyűjtésben, karácsony előtt például az egész templom megtelt dobozokkal. A fejlesztés eredményeként a jövőben mindez jóval szervezettebben és hatékonyabban tud megvalósulni: a kerületen belüli adománygyűjtő akciók – mint például a Szeretetdoboz vagy a Nyilas Misi Pakk – gyűjtéseit mi regisztráljuk, gyűjtjük össze és továbbítjuk a központba vagy közvetlenül a rászorulók felé” – mondta el Kálmán Csaba lelkipásztor. „Bár a keleti országrészben több a hátrányos helyzetű térség, a somogyi vagy éppen veszprémi régióban, de még az Őrségben is számos olyan szegregált település található, ahol sok hátrányos helyzetű rétegcsoport él. A fejlesztés részeként országosan oda kerülhetnek majd az adományok, ahol erre a leginkább szükség van.”

A Szervezet célkitűzéseit a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Operatív Program keretében valósítja meg, amelyhez az Európai Uniótól és a Magyar Kormánytól 650 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az alsóörsi beruházás mellett a Hajdú-Bihar megyei Ebesen egy 1000 m2-es országos logisztikai központot alakított ki a Szeretetszolgálat, melyben közel 1000 tonna adomány tárolható. Határközelsége miatt az erdélyi és kárpátaljai magyarság részére történő segítségnyújtás bázisául is szolgál, emellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjának felszerelése is itt kerül elhelyezésre.

Az ebesi logisztikai központ Fotó: Lucski Zsófia

Gelénesen egy 200 négyzetméteres logisztikai központot hozott létre szervezet, míg Pécsett és Szentesen további adománykoordinációs pontokat alakított ki. Az ingatlanfejlesztéseken túl eszközök, gépek, felszerelések, informatikai eszközök beszerzése is megvalósult, valamint négy személyszállításra és adományszállításra alkalmas gépjármű is beszerzésre került. Mindezek hosszú távon is költséghatékonyabbá teszik a Szervezet feladatvégzésnek folyamatát, illetve lehetővé tesznek egy sokkal dinamikusabb, felmerülő szükségekhez és igényekhez igazodó reagálást.

„Nálunk, a Magyar Református Szeretetszolgálatnál alapvetés az, hogy minden rászoruló számára lehetőségünkhöz mérten minőségi adományt adjunk át, ne alázzunk meg senkit olyan élelmiszeradománnyal, melyet adott élethelyzetben mi magunk sem ennénk meg, vagy ruhával, melyet mi magunk sem viselnénk szívesen. Hiszem, hogy az előttünk álló évtizedekben több százezer rászoruló embertársunknak tudunk majd reményt adni az itt tárolt adományok révén megjelenő cselekvő szeretettel” – hangsúlyozta Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Fotó: Neményi Márton

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os alapítása óta több millió embernek nyújtott segítséget határainkon innen és túl. Példának okáért a COVID-19 járvány kapcsán a szervezet sebészeti szájmaszkból 60 000 darabot osztott szét, mosható maszkból 5000, arcpajzsból 10 000 darabot készítettek. Higiéniás termékeket 23 000 000 forint értékben vásároltak, friss zöldségből és gyümölcsből pedig több mint 5 tonnát osztottak ki. Rendkívül népszerű Mentő Maci programjuk keretében pedig már 17 000 mackót adtak át az Országos Mentőszolgálat részére, melyek elkészítése 60 megváltozott munkaképességű munkatársat foglalkoztat.

ADOMÁNYOZÁSI LEHETŐSÉGEK

Online adományozás: adomany.jobbadni.hu

Bankszámlaszám: K&H 10702019-85008898-51100005

Adományvonal: 1358 (minden hívás/SMS 500 Ft)

Adószám: 18196913-1-42

További információ a http://www.jobbadni.hu honlapon érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában