Egy kis nemzet nagy ünnepe

2020.10.12. 11:00

Az Örmény Köztársaság huszonkilencedik születésnapját ünnepelték Veszprémben

Ezekben a napokban a független Örmény Köztársaság 29. születésnapját ünneplik hazánkban is az Örményföldről érkezett honfitársaink, barátaik, a kis nemzet sorsán aggódók, a velük szimpatizálók.

Őrsi Ágnes

20201003 Veszprém Agóra. örmény nap és kiállításmegnyitó Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az Agóra Kulturális Központban ugyanaz a történelmi visszaemlékezés hangzott el, mint ami az Országos Örmény Önkormányzat ünnepségén. Veszprémben Fodorné Jobbágy Éva, a városi önkormányzat elnökhelyettese olvasta fel. Idézte Movszesz Khorenaci, az V. században élt örmény történetíró gondolatait:

– Mert bár mi kis nép vagyunk, és számra is nagyon kevesek és hatalomra gyengék, és számos alkalommal szenvedtük el idegen hatalmak hódítását, azért a mi kis országunkban is történtek nagyszerű dolgok, amelyek érdemesek az írásban való megörökítésre.

A XX. században, sőt napjainkban is élnek törekvések az örmény kérdés népirtással történő „megoldására”, ám a hazafias szellem megnyilvánulása, szervezőereje oda vezetett, hogy 29 évvel ezelőtt, a Szovjetunió romjai között, a karabahi nemzeti felszabadító háború fegyverzajában megszületett a harmadik Örmény Köztársaság. Örményország célja, hogy helyreállítsa az ország gazdaságát, tökéletesítse államszervezetét, és emelje népe életszínvonalát. Nem mindennapi történeti tapasztalatai birtokában Örményország békés úton szeretné megoldani a karabahi konfliktust, és nemzeti méltóságának tudatában áll ki a genocídium elismerésének követelése mellett.

Örmény származású festőművész, tanár képei között zajlott a megemlékezés az Agórában.

Gopcsa Paula nemrégiben Balatonalmádiban jelentkezett tárlattal, ott, ahol művészi fejlődésének meghatározó eseményét, a Vörösberényi Művésztelepet rendezték. Oda csupa Balatonalmádival, Vörösberénnyel kapcsolatos képet válogatott, Veszprémbe, a függetlenségi évfordulóra egy technikailag és témájában is vegyes összeállítással jelentkezett. A kiállítást rokona, Gopcsa Katalin művészettörténész, az Örmény Kultúráért Alapítvány alapító tagja nyitotta meg, kiemelve az alkotásokon átütő emberi melegséget, életszeretetet.

Az örmény napot az Alma Latina együttes koncertje zárta.

Az Alma Latina együttes Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gopcsa Paula kiállítása az Agóra nyitvatartási idejében, október 20-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában