A nemzet szabadsága

2020.10.27. 07:00

Csendes tisztelgést tartottak a várpalotai mártír emléktáblájánál

Csendes megemlékezést tartottak Várpalotán október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének 61. évfordulóján. A Thury-vár körüli felújítási munkálatok miatt ezúttal Berta József 1956-os mártír Szent Imre utcai emléktáblájánál helyezték el a koszorúkat a megemlékezők és a résztvevők.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Márciusi nemzeti ünnepünkhöz hasonlóan a koronavírus-járvány miatt október 23-án sem szervezett nagy megemlékezést Várpalota önkormányzata. A Szent Imre utcai emléktáblánál – amit a huszonnégy évesen kivégzett ’56-os palotai mártír, Berta József tiszteletére állítottak – Katona Csaba alpolgármester rövid köszöntőjét követően a város önkormányzata nevében Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba helyeztek el koszorút, majd a Fidesz, a DK, az MSZP és a Jobbik, valamint a Mi Hazánk Mozgalom helyi szervezete, illetve a Thury-Vár Kft. képviselői koszorúztak.

A megemlékezésen Várpalota alpolgármestere elmondta, az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történelmének egyik legkiemelkedőbb eseménysorozata volt, ahol egységesen, egy nemzetként álltak ki elődeink a szabadságáért. Ezt a próbálkozást azonban a korabeli pártvezetés asszisztálásával a túlerőben lévő szovjet csapatok elnyomták.

Ezt követően Campa­nari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester a Fidesz helyi csoportjával kiegészülve az inotai ’56-os emlékműhöz vonult át, ahol nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklését követően mécsest gyújtottak a forradalom áldozatainak emlékére.

Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester október 23-án, a nemzeti ünnepen helyezik el a koszorút Berta József ’56-os mártír emléktáblájánál Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ünnepi beszédet, a tavaszi rendhagyó nemzeti ünnephez hasonlóan, ezúttal is online formában láthatták a várpalotaiak.

A beszédet a helyi Hírcentrum Televízió stúdiójában mondta el Dobos Tamás önkormányzati képviselő, a Thuri György Gimnázium igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában