hőseink erőt adnak

2020.10.23. 20:00

Csendesen emlékeztek 1956-ra Balatonfüreden

Néma főhajtás mellett koszorút helyezett el az 1956-os emlékműnél Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, Bóka István polgármester, valamint Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek Balatonfüreden, a Kovászna parkban pénteken. A történelmi eseményeket Hári Lenke és Szabó Lajos tankerületi igazgató idézte fel.

Kovács Erika

Forrás: Balatonfüredi Önkormányzat

Csendes tiszteletadással emlékeztek Balatonfüreden 1956-os forradalom és szabadságharcra a járványhelyzet miatt. Bibó István balatonfüredi szobránál Szabó Lajos tankerületi igazgató ’56 apropóján aláhúzta, emlékezni és emlékeztetni kell!

– Nem szabad félni a múlt árnyaitól, a történelem segít a tájékozódásban, tanuljunk az akkori hősök példájából hazaszeretetet, őrizzük meg emléküket, ápoljunk sírjukat! – fogalmazott.

Szabó Lajos tankerületi igazgató ’56 apropóján aláhúzta, emlékezni és emlékeztetni kell Fotó: Balatonfüredi Önkormányzat

Hári Lenke alpolgármester Balatonarácson, a Bata ligetben kiemelte: „Tisztelgünk azok előtt, akik feláldozták szabadságukat, életüket egy demokratikus, független és szabad országért. ’56-ban az egész nemzet egy emberként lépett fel a közös ügyért, hogy vissza kell szerezni Magyarország függetlenségét, valamint a szabadságjogokat, az önrendelkezést, a szabad választásokat.

Hári Lenke alpolgármester mondott köszöntőbeszédet a Bata ligetben Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Beszéljünk a múltról, merítsünk belőle erőt a mindennapokhoz, emlékezzünk hőseinkre! – mondta, majd külön emlékezett a balatonarácsi születésű Bata Ferencre, akit 19 évesen elfogtak, majd fegyveres szervezkedés vádjával halálra ítéltek, és felakasztottak.

– Nem a hősökön múlt, hogy 1956-ban nem sikerülhetett, amiért kiálltak, de hatalmas részük volt abban, hogy 2020-ban szabad, független, demokratikus Magyarországon élhetünk. A 64 évvel ezelőtti forradalom ma azt jelenti, hogy emelt fővel lehetünk magyarok, emelt fővel vállalhatjuk múltunkat, nemzeti hagyományainkat. Hőseink erőt adnak a mindennapok megpróbáltatásaiban – vélekedett Hári Lenke, majd a megjelentekkel együtt koszorút helyezett el Bata Ferenc emlékére állított kopjafánál.

Hári Lenke koszorút helyezett el Bata Ferenc emlékére állított kopjafánál Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az emlékezés fényét emelte Baranyi Péter színművész, aki egy alkalomhoz illő verset mondott.

Csendes tiszteletadás a hősöknek Fotó: Balatonfüredi Önkormányzat

Este a Köztemetőben ökumenikus imával emlékeztek a történelmi eseményekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában