Megemlékezés veszprémben

2020.10.07. 07:00

Életüket áldozták a függetlenségért

Az aradi vértanúkhoz hasonlóan függetlenségéért és a fia­tal generációk jövőjéért küzd a magyar nemzet, hangsúlyozta beszédében Hegedűs Barbara alpolgármester.

Marton Attila

20201006 Veszprém. Emlékezés és koszorúzás az Aradi CVértanúk emlékműénél Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az aradi vértanúk kivégzésének 171. évfordulója alkalmából tartottak városi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműnél kedden. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta, az 1848–49-es szabadságharc hősei megérezték a pillanatot, hogy a nemzet olyan nagy lehetőség előtt áll, amelyért megéri küzdeni. Kiemelte, az aradi vértanúk, gróf Batthy- ány Lajos miniszterelnök és a további 150, mártírhalált halt hős a hazáért, a nemzet függetlenségéért és a jövő nemzedékéért adta életét 1849 őszén. A kivégzések sokkolóan hatottak a magyar nemzetre, gyászolók tömegei mentek a vesztőhelyre, a megtorlás és elnyomás éveiben azonban csak titokban lehetett emlékezni a hősökre.

Az alpolgármester arról beszélt, a magyar nemzetnek a 19. század utolsó harmadában kezdődő és hosszú ideig tartó felvirágzása az aradi tragédia nélkül nem történhetett volna meg: a megtorlás évei sem kényszerítették térdre a nemzetet, és a birodalmi törekvések sem söpörték el a nemzeti érdekeket. Hegedűs Barbara hangsúlyozta, az aradi vértanúk teljesítették legfőbb célkitűzésüket: nemzedékeken átívelő változást szerettek volna elérni, törekvéseik az 1867-ben megkötött kiegyezéssel érvényesülhettek. Hozzátette, bár 171 év eltelt a tragikus események óta, a magyar nemzet ma is hasonló célokért küzd: függetlenségének, nemzeti identitásának megőrzéséért és a fiatal generációk jövőjéért.

A megemlékezésen Hajas Szilárd fuvolaművész és Szeles József színművész adott műsort. A rendezvényt – amelyen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara – koszorúzás zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában