Közös kincsünk a magyar erdő

2020.10.09. 20:00

Emlékerdőt avattak Csehbánya közelében

Az egyhektáros emlékerdők létrehozásával 22 állami erdőgazdaság állít emléket az 1971-es vadászati világkiállításnak és üdvözli a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást. Az emlékerdőket 23 ezer kilogramm magvetésből és közel 180 ezer facsemetéből alakítják ki az erdészek hazánkban.

Molnár Sándor

20201009 Farkasgyepű „EGY A TERMÉSZETTEL” VADÁSZATI ÉS TERMÉSZETI VILÁGKIÁLLÍTÁS EMLÉKERDŐ AVATÁS Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Bakonyerdő Zrt. által létrehozott egyhektáros emlékerdő ünnepélyes átadójára október 9-én került sor az országos kéktúra útvonal mellett található Malasics-háznál.

Varga László, Bors Richárd, Szentkirályi Alexandra és Takács Szabolcs leplezték le az emléktáblát Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ünnepségen részt vett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, aki elmondta, hogy a kormány abban hisz, hogy a környezet védelme, a természet megóvása olyan feladat, amelynek csak akkor tudunk megfelelni, ha cselekszünk is, és nem csak beszélünk róla. Ezért fogadták el februárban azt a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek számos olyan pontja van, ami már zajlik. Ilyen például az Országfásítási program, amibe nagyon jól illeszkedik a mai emlékerdő-átadás is. Ide sorolható még az illegális hulladéklerakók megszüntetése, a folyók megtisztítása is, vagy az egyszer használatos műanyagok betiltása a jövő évtől, és az elektromobilitás ösztönzése a tisztább levegőért. Vállalták azt is, hogy minden újszülött gyermek után 10 fát elültetnek, és még számos más módon is igyekeznek tettekkel fellépni a tisztább jövő, a zöldebb környezet érdekében.

Bors Richárd, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett abban, hogy az erdészszakma értékeit, ambícióit és sikereit is bemutassa a Vadászati és Természeti Világkiállításon, amelyet 2021. szeptember 25. és október 14. között rendeznek a budapesti Hungexpo területén. A világkiállítás nem titkolt célja a fővárosi turizmus fellendülésének elősegítése, és egy olyan országpromóció, amely a vadászati értékeken túl hazánk természeti értékeit is bemutatja.

Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, hogy szerencsésnek mondhatja magát, amiért itt élhet az erdők közelségében. Az ország legszebb megyéjében könnyű természet kedvelőnek lenni, mert a mindennapjainkat vagy a Bakony, vagy a Balaton bűvöletében tölthetjük, de ennek az indíttatásnak belülről kell jönnie. Szólt arról is, hogy Veszprém megye erdőborítottsága 155 ezer hektár körüli, és a jó hír az, hogy az elmúlt 10 évben közel 600 hektár új erdő létesült.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az emlékerdő feszített drótfonattal körbekerített faállományát főként kocsányos és kocsánytalan tölgyek alkotják, közéjük mezei szil, hegyi juhar, barkócaberkenye, vadkörte és vadalma társul. A több mint 11 ezer darab csemete elültetésekor őshonos, elegyes állomány létrehozására törekedtek. A mostani telepítés nemcsak búvóhelyként szolgál majd az itt élő vad számára, hanem táplálékforrást is biztosít, és néhány évtized múlva magas fái árnyékot, friss levegőt és nyugalmat biztosítanak a kikapcsolódni vágyó erdőjáróknak.

Szentkirályi Alexandra és Bors Richárd jelképesen elültetett egy kocsánytalantölgy-csemetét Fotó: Pesthy Márton/Napló

A köszöntőket követően emléktáblát avattak, majd Szentkirályi Alexandra és Bors Richárd, illetve Takács Szabolcs és Varga László jelképesen elültettek egy-egy kocsánytalantölgy-csemetét az emléktábla közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában