OLVASÓINK ÍRTÁK - Utánajártunk

2020.10.14. 07:00

Hajléktalanok a veszprémi Diósy utca környéki parkok padjain

„Nemrégiben jelent meg a Naplóban a közösségi tereken tartózkodó hajléktalanokról szóló cikk. Önök a Jutas ABC előtti térre fókuszáltak, de sajnos ez általános a városban” – írta lapunknak egyik olvasónk.

Marton Attila, Juhász-Léhi István

A tarthatatlan helyzet miatt az idősek és a gyerekek is kiszorultak a közkedvelt pihenőhelyről

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

„Idős ember vagyok, naponta reggel és este hosszabb sétákat teszek a Diósy utca környéki parkokban. Nagyon sokáig élvezhettük a parkok rendezettségét, a kicsik játszadozását, de mostanában egyre elviselhetetlenebb helyzet alakult ki” – olvasható a levelében.

Írása szerint a parkban az árnyas helyen levő pihenők, padok tele vannak részeg hajléktalanokkal. Ott adják kézről kézre a borosüveget, „ott vizelnek, nagy dolgukat ott végzik el, odahánynak”, és mérhetetlen bűzt okoznak. A kisgyermekesek már arra sem mernek menni a döbbenetes látvány miatt, és nem utolsósorban a fertőzésveszély miatt.

„Már mindenki kiszorult a parkból, akinek kedvelt helye volt a pihenésre. Ezek közé tartozom én is. Kérem, hívják fel az illetékesek figyelmét erre a kibírhatatlan helyzetre, arra, hogy ez a probléma megoldódjon. Alapjában véve sajnálom őket, mert látszik rajtuk, hogy mind középkorú ember, munkára is alkalmasak lennének, de ez az életmód a szakadékba vezet” – áll az idős úr levelében.

– Most is lehet látni, hogy itt vannak. Itt isznak, itt végzik a dolgukat. Itt vagyunk a játszótéren a gyerekekkel, és azért a kellemetlen szagok és a viselkedésük sem túl felemelő – mondta ottjártunkkor Bernadett a körbekerített játszótéren, miközben gyermekével játszott. Szerinte az egyik legnagyobb gond az, hogy milyen környezetet hagynak maguk után.

Szemetet hagynak maguk után – tette hozzá, míg arra a kérdésünkre, hogy mióta tart ez az állapot, az válaszolta, hogy már több mint két hónapja. – Ami azért is fájó, mert ez eddig nem volt jellemző erre a környékre – mondta. A környék egyébként tiszta, rendezett, a zöld terület ápolt, ellentétben a szóban forgó területtel, ahol eldobált italos-

üvegek és használt zsebkendők hevernek szanaszét. Arról is beszélt Bernadett, hogy az időseket is zavarják a hajléktalanok, hiszen ők a környező padokon pihennének, ám nem tudnak leülni oda, mert félnek a fertőzéstől. Hangsúlyozta: rosszat nem csinálnak ezek az emberek, azaz szerinte nem a rendőrség dolga az, hogy visszaálljon a „nyugalmi állapot”.

– Legutóbb is a férjem szedte össze az egyiket. Ki volt tekeredve, tiszta vér volt az arca. Természetesen odamegyünk megnézni, hogy mi van velük, mert mégiscsak egy emberről van szó – mondta a fiatal hölgy.

A tarthatatlan helyzet miatt az idősek és a gyerekek is kiszorultak a közkedvelt pihenőhelyről
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– Érkezett hozzánk jelzés a Diósy Márton utcai helyzetről, és felajánlottuk az utcán élőknek a segítségünket és intézményeink szolgáltatását, azonban egyelőre nem kívántak élni ezzel – ezt már a Máltai Szeretetszolgálat egyik munkatársa mondta. Hozzátette, folyamatosan látogatják és kapcsolatot tartanak az ott élő hajléktalan emberekkel, ugyanakkor ennél többet segítő szolgálatként nem tehetnek.

Vágner Milán, a Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házának intézményvezetője érdeklődésünkre azt kérte a veszprémiektől, amennyiben a Diósy utcai helyzethez hasonlót tapasztalnak a lakosok, először forduljanak az utcai szolgálathoz a 06(30)237-6695-ös telefonszámon, amely hétköznapokon 8–18 óráig hívható. Kollégáik a helyszínre mennek, és felajánlják intézményeik szolgáltatását az utcán élőknek. Az alacsony küszöbű szolgáltatáson mindenkit tudnak fogadni és ellátást biztosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában