Tíz éve történt a vörösiszap-katasztrófa

2020.10.03. 11:00

Kihívás volt, de Devecser talpra állt – a polgármester összegezte az elmúlt időszakot

Az elmúlt öt évben emelkedett a lakosság lélekszáma, egyre többen költöznek Devecserbe.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Borsos Renáta/Napló

A város mostanra kiheverte a vörösiszap-katasztrófát. A sebek begyógyultak, ha a hegek meg is maradnak egy életen át. Leginkább az idősek és a gyerekek korosztályát viselték meg a történtek – mondta az elmúlt tíz évet összegezve a város polgármestere, Ferenczi Gábor.

– Emberfeletti kihívás volt helytállni és döntést hozni abban a helyzetben. Minden elismerést megérdemel az a városvezetés, amely abban a nehéz időszakban igyekezett helytállni éjt nappallá téve, hogy minél hatékonyabb legyen a kármentesítés és helyreállhasson a rend. Talán sosem tudják teljesen feldolgozni a katasztrófát azok, akik egy élet munkáját veszítették el, a családok otthonait nem lehet kiváltani másik házzal. Közel háromszáz családi ház semmisült meg az északi városrészben.

Az iszap által elárasztott 18 utca helyén ma már emlékpark van, dísztavakkal, a katasztrófa fizikai nyomai csak mementóként vannak jelen.

Az önkormányzat ezért is vásárolt meg egy ingatlant a területen. A ház falai kívül őrzik az iszap nyomait, az épületben szolgálati lakást és irodákat alakítottak ki. A területen élők többsége a Makovecz-lakóparkban kapott házat, ahol közel száz család új otthona épült fel. De meg kell próbálnunk új életet lehelni az elpusztult területbe is. A Bocskai utcában két önkormányzati társasház épült, valamint egy nagyobb családi ház, így az egyik utca lassan benépesül. Játszóteret alakítottunk ki, fitneszparkot és világháborús emlékművet adtunk át, cégek találtak otthonra – mondta Ferenczi Gábor.

Devecseri játszótér tíz évvel ezelőtt Fotó: archív

A további fejlesztéseket sorolva a polgármester beszélt a templom környékének parkosításáról, arról, hogy áthelyezték a buszpályaudvart, megújult a művelődési ház, valamint a belterületi utak több mint öt kilométer hosszan.

– A tíz éve az iszapot szállító Torna-patak a megelőzés érdekében teljes hosszában átesett egy rekonstrukción, így nagyobb esőzés során sem kell attól tartani, hogy kiönt. Az elmúlt évek legjelentősebb beruházása az egykori kórház épületegyüttesének felújítása volt, mára a főépület elkészült és a város lakóit szolgálja. A helyi gazdaság talpra állt, míg a katasztrófa utáni években, 2014 előtt csak stagnált. A tervezett adóbevételek összegét sikerült meghaladni idén.

A napokban betöltötték az üres háziorvosi állást és mindhárom védőnői körzeti állást. Utóbbira az elmúlt tíz évben nem volt példa.

Egyre több munkahely létesül, a közelmúltban több mint száz jött létre. A napokban kezdte meg működését egy rehabilitációs munkahely, és épült egy üzemcsarnok az iparterületen. Folyamatosan fejlődik az egykori honvédségi terület, amely már az önkormányzat tulajdona. Piacot nyitottunk, állatmenhelyet és erdei iskolát hoztunk létre.

Az állatokat sem kímélte az áradat Fotó: Penovác Károly/Napló

Egy közel 800 millió forintos támogatás nyomán új szennyvízteleppel bővült a város, a kapacitás így csaknem a háromszorosára nőtt. A lakóparkban közel száz ház épült a károsultak részére és vannak gazdára váró telkek. Az elmúlt öt évben 300-zal emelkedett a lakosság lélekszáma, most 4500-an élnek Devecserben. Egyre többen költöznek a városba vidékről, sőt, külföldről ugyancsak.

Az óvodában nem csökken a gyerekek száma, ott 200 kicsi cseperedik, és három éve bölcsődénk is van. Az iskolában 300 diák tanul, az intézmény udvarán szintén kialakítottunk egy játszóteret. Összességében elmondható, hogy a település ma már méltó a városi és járási székhelyi ranghoz, ez pedig bizakodásra ad okot – fogalmazott Ferenczi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában