Kinek munka, másnak álom

2020.10.02. 17:30

Lebontani a falakat a fogyatékkal élők és a nem fogyatékos emberek között

Mindenkinek vannak álmai, és mindenkinek van egy álommunkája. A Neked munka, nekem álom! program abban nyújt segítséget, hogy a megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek is kipróbálhassák magukat egy-egy olyan munkahelyen, amire egyébként – elsősorban egészségi állapotuk miatt – nem lenne lehetőségük.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A program 2008-ban Írországból indult „Job Shadow” néven. Az ötletet először 2010-ben Belgium, majd 2015-ben Franciaország vette át Duo Day címen. Magyarországra a Salva Vita alapítvány adaptálta 2015-ben „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” néven. A 2015-ben még csak Budapesten megvalósított kampány az elmúlt három évhez hasonlóan idén is 19 megyében, valamint a fővárosban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.

Fotó: Sági Ági/Napló

- Egyesületünk négy éve csatlakozott a programhoz, öt megyében szervezzük az álmok valóra váltását. A fogyatékkal élő, vagy megváltozott munkaképességű résztvevők egy napra kipróbálhatják azt az álom munkakört, ahol szívük szerint dolgoznának, de erre egészségi állapotuk miatt nincs lehetőségük. Ezen a napon beleláthatnak a vágyott munkakör működésébe, megnézhetik, hogy az adott pozícióval milyen feladatok járnak, és ezt ki is próbálhatják. Mindenki mellett van egy kísérő, aki segít a résztvevőnek, és a munkáltatónál is van egy munkahelyi mentor, aki körbevezeti a résztvevőt és segít a pozíció minden részletét megismerni. Idén is egy tíz fős álommegvalósító team időt és energiát nem kímélve dolgozott az álmok megvalósításán. Az előkészületek során több, mint 150 jelentkezés érkezett be hozzánk, valamennyi jelölttel személyesen is találkoztak a munkatársaink. Idén 65 álmot szeretnénk megvalósítani ebben az öt megyében. Veszprém megyében szeptember végén 17 programrésztvevőnk, 11 különböző munkáltatónál próbálhatta ki vágyott szakmáját -mondta el lapunknak Rontó Ádám, a Munkerőpiacon Maradás Egyesület szakmai vezetője.

Idén szakács, mozdonyvezető, fényképész, műszaki informatikus, lovász, sörgyári munkás, színházi munkatárs, kamionsofőr, cukrász és telefonos információs munkatárs munkakörben próbálhatták ki magukat a megyei fiatalok.

Fotó: Sági Ági/Napló

- A program szervezése során találkozunk az egészen különlegestől az egyszerűbb, hétköznapi munkaálmokig. Van, aki pilóta szeretne lenni, más álma, hogy árufeltöltő lehessen, vagy gyári munkás. A programrésztvevők is sokféle fogyatékkal, egyészségkárosodással élnek, vannak közöttük mozgáskorlátozottak, látássérültek, értelmi sérültek, Down szindrómások. Idén a Molnár Gábor Műhely Alapítványtól érkezett a Veszprém megyei résztvevők többsége. A program elsődleges célja nem az elhelyezés, hanem, hogy lebontsa a falakat a fogyatékkal élők és a nem fogyatékos emberek között azzal, hogy találkozási lehetőséget biztosít. A fogyatékkal élők megmutathatják, hogy milyen értékekkel rendelkeznek a munkaerőpiacon, a munkáltatók pedig megismerhetik, hogy mire képesek a fogyatékkal élők. Mi civil szervezetként mindkét féllel értékes kapcsolatokat alakítunk ki, megismerhetjük a céljaikat, és még közelebb tudjuk őket hozni egymáshoz-tette hozzá Rontó Ádám.

A programban munkáltatóként a részvételt vállalt a a noszlopi Lucullus Étterem, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., a Linea Fotó Kft., a Veszprém Megyei Kormányhivatal, az El Dobogó Lovas Oktató Kft., a Zirci Apátsági Manufaktúra Kft., a Veszprémi Petőfi Színház, Grámné Kovács Krisztina E.V. fodrász, a „HAPP” Fuvarozó és Szállítmányozó Kft., a „Szivárvány-Catering” Kft., és a LZJ-COM Kft. Mi három huszonéves fiatalt kísértünk az El Dobogó Lovas Oktató Kft felsőörsi lovardájába.

 

-Nálunk sajnos csak karitatív céllal lenne megoldható egy megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékkal élő személy alkalmazása. A tendencia az, hogy gépesítünk, a lovas ágazat nagy élőmunka igényű, egyszerűen nem versenyképes, hogy olyanokat alkalmazzunk, akik kevesebbet tudnak végezni, lassabban, vagy több odafigyelést igényelnek. A köztudatban az van, hogy a lóval foglalkozás nagyon egyszerű munka, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a ló könnyen túljár az ember eszén. Maga a lovas szakképzés sem tud olyan szakembereket képezni, akiket szívesen alkalmaznék. Három évig tanulnak, de nincs E kategóriás jogosítványuk, így nem tudnak egy lószállítót elhúzni, nincs egy gépkezelői végzettségük, hogy egy kis rakodógépet kezeljenek. Ez pedig alapfeltétel lenne, mert ahol ma egy lovász alkalmazására szükség van, ott ezek a képességek is kellenek. Mi most itt álmokat valósítunk meg, remélem, hogy maradandó élmény lesz ennek a három fiatalnak a lovak között töltött nap-mondta el Csontó Zoltán az Eldobogó Lovasiskola vezetője.

Fotó: Sági Ági/Napló

Az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány fogyatékkal élők nappali intézménye. Saját maguk is rengeteg programot szerveznek, és munkalehetőséget teremtenek a náluk foglalkoztatottaknak. Fejlesztő foglalkozásokat, munkaterápiát, kézműves foglalkozásokat, sportfoglalkozásokat életviteli gyakorlatokat is tartanak. Vannak művészeti csoportjaik és zenekaruk is. Az alapítványtól Felsőörsre három huszonéves fiatal érkezett. Kati, Lídia és Balázs először a lovakkal ismerkedtek kicsit karámon belül, majd lóápolás következett. Az idomítási gyakorlatok után lóhátra is ülhettek.

-Nagyon örültünk a lehetőségnek. A mentoráltjainknak rengeteg álmuk van, közülük most több is megvalósulhatott a Neked munka, nekem álom program segítségével. Kati és Lídia régóta rajong a lovakért és hatalmas lelkesedésük átragadt Balázsra is, így jöttek hárman. Hatalmas élmény volt számukra, hogy itt lehettek, a helyszín, a lovak közelsége és maga a lovaglás is óriási dolog volt. Nagyon jól esett az a szeretetteljes és türelmes hozzáállás is, ahogy a vendéglátóink fogadtak minket- mondta el Pera Anna a Molnár Gábor Műhely Alapítvány szociális segítője.

Pera Anna hozzátette, hogy több mentoráltjuk is részt vett különböző megyei helyszíneken a programon, élményeikről a többieknek fényképes élménybeszámolót is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában