72 óra kompromisszum nélkül

2020.10.10. 11:00

Megyénk több településén is önkéntes munkát végeznek hétvégén a fiatalok

Megkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes ifjúsági akció, amelyre idén több mint ötezer fiatal jelentkezett közel 200 projekttel.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió

Forrás: pexels

Október 8. és 11. között országszerte és határon túl összefognak a fiatalok, hogy a járványhelyzet ellenére megmutassák, önkénteskedni jó. Segítsünk együtt! – szól az akció szlogenje, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy közösen többre vagyunk képesek.

Az eseményt már tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

- A pandémia miatt az intézmények jelenleg nem fogadhatnak középiskolás diákokat, viszont az önkéntes programnak az a célja, hogy mindamellett, hogy az iskolai közösségi szolgálatra tud órákat adni a diákoknak, felhívja a figyelmet arra: nagyon sok mindennel lehet segíteni. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Elég, ha kimennek a fiatalok az utcára, és az iskola körül összetakarítanak, virágosítanak, kerítést festenek. Vagy például segítenek az idős embereknek a falvakban: tüzelőt aprítanak és hordanak, esetleg bevásárolnak – nyilatkozta lapunknak Jakabné Rácz Ildikó megyei koordinátor, aki egy évtizede tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, és a várpalotai Szivárvány Óvodában értük utol munka közben.

A koordinátor úgy látja, a járványhelyzet ellenére is működik az önkéntes szolgálat, hiszen a háromnapos országos program mellett egész évben működik a „segítő háló”, legyen szó farsangról vagy Mikulás-ünnepségről, mindig vannak segítő kezek. – Aki egyszer belecsöppen az önkéntességbe, az mindig segít, hiszen ő is kap. Ez az a program, amelyben az ember ad, de mégis többet kap, mert egy közösség részévé válik. Egy kerítésfestés eredménye vagy éppen egy faültetés hosszú évekig látható – fogalmazott Jakabné Rácz Ildikó.

Úgy tudjuk, a cserkészek a Veszprémi Állatkertben segítenek szombaton. Várpalotán a Szivárvány Tagóvoda és Bölcsődében kertszépítési foglalkozást szerveztek: virágosítanak a helyi közüzemi cég és egy kertészet segítségével, továbbá az udvart rendezik, ahol szépül a sziklakert és a tankert is. Ugyancsak szombaton Paloznakon az egyházközséggel közösen temetőt és játszóteret takarítanak a fiatalok.

Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházközség vezető lelkipásztora lapunknak elmondta, idén más teendőik miatt nem tudtak csatlakozni az egyébként jó kezdeményezésnek gondolt akcióhoz, viszont a korábbi esztendőkben a gimnáziumból és a gyülekezetből is volt résztvevőjük. Az utóbbi, járványterhes hónapokban néhány diák időseknek segített bevásárlással, ügyintézéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában