korszerűsítették a település óvodáját is

2020.10.20. 07:00

Újraszentelték Kemenesszentpéter ékkövét

Újraszentelték a falu ékkövét, az 1758-ban épült katolikus templomot, valamint átadták az energetikailag felújított óvodát.

Laskovics Márió

A Szent Péter és Pál apostolok templom, illetve a Gyermek Jézus Katolikus Óvoda helyi tagintézményének felújítása alkalmából Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét, majd átadták a Magyar falu programban a közelmúltban felújított óvodát.

Székely János szombathelyi megyéspüspök szentbeszédében saját emlékei megosztásával a hit a családi életre, a gyermeknevelésre gyakorolt jótékony hatását hangsúlyozta
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A 262 éves, országos műemlékvédelem alatt álló, kéttornyos, barokk épület újraszentelését követően Törekiné Takács Beáta polgármester köszöntőjében elmondta, nemcsak a templomot szeretnék megőrizni az utókor számára, hanem kereszténységüket, hitüket is. Ebben segíti őket a két védőszent: Szent Péter, az apostolfejedelem és Szent Pál, a népek apostola. Köszönetet mondott az egyházmegye anyagi és lelki, valamint az állam anyagi támogatásáért.

A szentmisén Törekiné Takács Beáta polgármester mondott köszöntőt. Az elszármazottak nevében Pető Szilvia verset mondott
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Törekiné Takács Beáta köszönetet mondott az egyházközségért végzett szolgálatért Buda Zoltán helyi plébánosnak, aki megjegyezte, érezhető az önkormányzat törődése. Mint megtudtuk, a településképet meghatározó épület rekonstrukciója az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap több mint 11 millió forintos támogatásával valósult meg.

Az ünnepi szentmisére szép számmal érkeztek helyiek és elszármazottak
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Székely János atya szentbeszédében saját emlékei felidézésével a hitnek a családi életre, a gyermeknevelésre gyakorolt jótékony hatását hangsúlyozta. Mint mondta, felfedezhetnénk újra a családi közös imádságot, amely óriási kincs, nemcsak Istennel, de egymással is összeköti a családtagokat.

A Magyar Falu Programban megvalósult óvodafejlesztést Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Hamarosan itt az advent. Készítsenek adventi koszorút, esténként gyújtsák meg a gyertyákat, énekeljenek együtt, és mindenki mondja ki, miért ad hálát. Hozzák vissza a családjukba az Istent! Akkor tud egy család templommá lenni az imádságban, ha napközben is ott van a szeretet, a tisztelet. Nem elsősorban a szavak nevelnek, hanem a szülők lénye sugárzik át a gyermekeikbe. Legalapvetőbben a szülők kapcsolata, egymás iránti szeretete hat rájuk: ha a gyermek azt látja, hogy szülei boldogok, akkor a lelke kinyílik, azt érzi, hogy szép a világ, érdemes élni. Ha az tapasztalja, hogy a szülők boldogtalanok, akkor ő is begörcsöl és megijed. Az édesapa és az édesanya is úgy szereti legjobban gyermekeit, ha a házastársát szereti. A szülő egyik legfőbb küldetése, hogy gyermekét óvja, amíg csak lehet, a felnőtt világ zűrzavaraitól – emelte ki Székely János.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Törekiné Takács Beáta polgármester helyi óvodásokkal vágta át a nemzeti színű szalagot
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A közel 30 millió forintból megújult óvoda átadásán Törekiné Takács Beáta felidézte, 1938-ban a Dózsa utca elején, két tó helyén iskola épült, mely 1982-től, a gyermeklétszám csökkenésével óvodaként működik. Az idei fejlesztés kapcsán Pozsgai László kivitelező elmondta, hőszigeteléssel látták el az épületet, lecserélték a kazánt és a belső vízvezetékrendszert.

Székely János szombathelyi megyéspüspök felszentelte az óvodát is
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A térségben számos Magyar falu program-fejlesztést átadó Kovács Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a közösség erejét is megmutató felújítás az épületen belüli életet, a 17 óvodást ellátó nevelőmunkát segíti.

Székely János szombathelyi megyéspüspök, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Törekiné Takács Beáta polgármester az óvoda bejárásán
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az átadóünnepségen közreműködött Pető Szilvia versmondással, továbbá a helyi óvodások mondókás műsorral. A résztvevők emléklapot kaptak. Az ünnepség közös ebéddel ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában