Harmincnyolc család otthona vált biztonságosabbá

2020.12.16. 16:00

Füstjelzőt és szén-monoxid-érzékelőt ajándékozott a katasztrófavédelem

A rászoruló családokat a katolikus karitász közreműködésével választották ki.

Forrás: katasztrófavédelem

A készülékeket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság juttatta el Veszprém megyébe – írja a veszprem.katasztrofavedelem.hu. A testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a megyei tűzmegelőzési bizottságok kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és kézzelfogható segítségként eszközöket, füstjelzőket vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik.

A berendezések felszereléséhez is segítséget nyújtanak a katasztrófavédelem munkatársai. A készülékek elosztásakor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget és a családtagok számát vették figyelembe. Az életmentő érzékelő eszközök adományozásával a katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében.

Veszprém megyében az idei évben harmincketten sérültek meg lakástűzben, és három ember vesztette életét.

A keletkezési okok majdnem fele a helytelen fűtésre, a rossz fűtőeszközökre, vagy a kémények nem megfelelő állapotára vezethető vissza. A legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenységből eredő balesetek kis odafigyeléssel megelőzhetők.

A fűtés és a sütés-főzés, az elektromos eredetű tüzek, és a dohányzás is többször okoz lakástüzet. Tűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására.

Fotó: katasztrófavédelem

A fűtési szezonban hangsúlyozottan fontos lett a szén-monoxid jelző berendezések mellett a füstérzékelők használata is. Előbbiek a mérgező gáz jelenlétét mutatják ki a lakótérben, utóbbiak érzékelik egy esetleges tűzből származó füstöt a levegőben.

A készülékek nem váltják a ki a fűtőberendezések és a kémények rendszeres karbantartását.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés, mind például a vízmelegítő, a kazán, a bojler, a konvektor, a kályha, cserépkályha, kandalló a megfelelő szellőzés hiánya miatt elhasználja a helyiségben lévő oxigént. A szükséges levegő-utánpótlás nélkül ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Ezért nagyon fontos, hogy évente ellenőriztessük a fűtőberendezést, éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, figyeljünk a levegő-utánpótlásra és feltétlen használjunk szén-monoxid-érzékelőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában