Tisztítsuk meg az országot!

2020.12.12. 20:00

Illegális hulladéklerakót számol fel az erdőgazdaság a Gyulafirátót melletti lőtéren

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. célul tűzte ki, hogy a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt első üteméről kiírt pályázat keretében, a használatában lévő Veszprém 01138 helyrajziszámú területen felszámolja az illegális hulladéklerakót. A társaság saját forrásból 20 millió forintot fordít a Gyulafirátót határában zajló mentesítési munkálatokra és emellett pályázott a projekt folytatására is.

Molnár Sándor

20201212 Veszprém Illegális szemétlerakó felszámolása a Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében a katonai lőtér területén Pálmai Árpád alezredes, Bakony harci kiképző központ parancsnokhelyettes, Ugron Ákos Verga Zrt. vezérigazgató, Ovádi Péter Agrárminisztrérium miniszteri biztos Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A központi gyakorló- és lőtéren tartott sajtótájékoztatón Ovádi Péter, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy az ország számára az egyik legnagyobb kihívás a jelenben és a jövőben is, hogy élhetőbbé, szebbé tegyük a környezetünket és környezettudatosabbá váljunk. A „Tisztítsuk meg az országot!” programmal a kormány az illegális hulladéklerakók ellen hirdetett harcot és bár több ilyen kezdeményezés is volt már korábban, sajnos az tapasztalható, hogy térségünkben is vannak ilyen lerakók, ezért minden segítséget meg kell adni a környezetünk megtisztításához.

A „Tisztítsuk meg az országot!” programmal a kormány az illegális hulladéklerakók ellen hirdetett harcot Fotó: Penovác Károly/Napló

Az országgyűlési képviselő kiemelte azt is, hogy már óvodás, illetve iskolás korban tudatosítani kell a gyerekekben, hogy felelősséggel tartozunk a környezetünk iránt. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak szűkebb lakókörnyezetünkre kell odafigyelnünk, hanem nagyobb térségünkre is, és együtt, közösen érhetünk el sikereket. Szólt arról is, hogy rengeteg kutatás-fejlesztési pályázatot írnak ki, amelyek segítségével reméli, hogy minél több hulladék kerül feldolgozásra, és sikerül környezettudatossá tenni az országot.

Már óvodás, illetve iskolás korban tudatosítani kell a gyerekekben, hogy felelősséggel tartozunk a környezetünk iránt Fotó: Penovác Károly/Napló

A Verga Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kormány hulladékfelszámolási akciótervének keretében az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztálya felmérte az állami erdőgazdaságok területén heverő hulladékok mennyiségét. A veszprémi erdőgazdaság területén mintegy 8500 köbméternyi illegális hulladékot állapítottak meg, amelynek jelentős része a központi gyakorló és lőtér területén található.

Pálmai Árpád alezredes, Ugron Ákos vezérigazgató és Ovádi Péter miniszteri biztos a sajtótájékoztatón Fotó: Penovác Károly/Napló

– Tulajdonosunk, az Agrárminisztérium rendelte el és tette lehetővé az eredményünk terhére azt, hogy hulladék felszámolási projektet végezzünk. Korábban már felmértük ezeket a régi hulladéknyelő gödröket, amelyek még a szovjet időkből maradtak ránk, és a legnagyobbakat már felszámoltuk. A mostani projekt során 20 millió forint költségig végezzük a terület megtisztítását együttműködve a honvédséggel, és a megfelelő vállalkozót kiválasztva pályáztunk is, és ha nyerünk tovább folytathatjuk a munkát – nyilatkozta Ugron Ákos vezérigazgató.

A legnagyobb hulladéknyelő-gödröt már felszámolták Fotó: Penovác Károly/Napló

Pálmai Árpád alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnok-helyettese, elmondta, hogy számukra mindig is fontos volt természeti értékeink megőrzése, a környezet védelme. Az alezredes köszönte az erdőgazdaságnak, hogy felszámolja ezt az évtizedes hulladéklerakót, ami azért is nagyon fontos, mert a lő-és gyakorlóterek az unió Natura 2000-es természetmegóvási hálózatához tartoznak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az illegális hulladék elhelyezés minden esetben jogi lépéseket von maga után.

 

Küldjön képet Ön is, ha illegálisan elhelyezett szemetet lát! Fotókkal és a helyszín megjelölésével publikáljuk ezeket az eseteket, hogy így is felhívjuk a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában