Adventi gondolatok

2020.12.05. 07:00

Online baptista istentiszteletek az advent jegyében

Az alapításának huszonötödik évfordulóját idén ünneplő baptista gyülekezet tagjai lélekben már készülnek a karácsonyra.

Müller Anikó Hanga

A zirci baptista gyülekezet vezetője a Petrik házaspár

Fotó: Müller Anikó Hanga

Vezetőjük, a hatgyermekes Petrik házaspár – Péter és Judit – irányítása mellett online istentiszteleteket tartanak.

Akinek nem volt meg a technikai lehetősége az internetes csatlakozásra, annak a közösség tabletet vásárolt, így lélekben mindannyian együtt lehetnek, az összetartó kis közösség minden tagja számára elérhető az istentisztelet online felületen, élőben. Petrikné Sáfrány Judit adventi gondolatait megosztotta lapunk olvasóival is:

– Ahogy közeledik a karácsony, telve van a szívem gondolatokkal, sokszor úgy érzem, szétfeszítik és muszáj kirakni belőle néhányat. Egy ilyen adventi üzenet van most előttem, bennem.

– Carol Nelson gondolata így hangzik: „Karácsonykor az embernek még otthon is honvágya van.” Advent eljövetelt jelent, az Úr eljövetelét, a karácsonyt megelőző négyhetes várakozási időszakot. A gyerekek tudják igazán, mit jelent ez a várakozás. Kivárni, hogy mit kapok, kibírni, hogy nem kutatok utána, és küzdeni a türelmetlenséggel, hogy én is átadjam az én ajándékomat. Mi, felnőttek azonban mire várakozunk? Az ajándék és az ajándékozás már nem tüzel fel eléggé bennünket, inkább az ünnep megszervezése, a hozzá való készülődés gondja tölti be ezeket a heteket. Ha nemrég elveszítettünk valakit, vagy egyedül talál minket a szeretet ünnepe, különös szorongás és érzékenység vesz erőt rajtunk, ha a szentestére gondolunk. Mert az évnek ebbe a szakaszába érve valaminek a vágya tölti be teljesen a szívünket. Valaki szeressen, és valakit szerethessek én is. Ezért hiányoznak még inkább a szeretteink ekkor, és körülvesszük magunkat (ha úgy tetszik, a lelkünket) velük, mint egy jó puha pléddel.

Mégis, ha gyönyörű is a terített asztal és nem égett oda semmi, még ha sikerült is békében befaragni a fát és végre otthon van mindenki, akkor is ott van egy hiányérzet legbelül a szívünkben, amit nem is értünk igazán. Tudjuk, hogy ami után igazán vágyakozunk, azt senki nem képes megadni. Mintha már-már meg tudnánk ragadni, de folyton kicsúszik a kezeink közül. Ezt az örök vágyat Isten rejtette el a lelkünkben. Emlékeztetve arra, hogy egyedül ő képes teljes mértékben betölteni úgy, hogy úgy érezzük, akár senki másra nincs szükségünk, ha ő ott van, ha megszületik a szívünkben, mint ahogy egykor Betlehem jászolában, ő lesz a mi otthonunk és mi az övéi. Végre hazatalálunk – elmélkedett Petrikné Sáfrány Judit.

A zirci baptista gyülekezet vezetője a Petrik házaspár
Fotó: Müller Anikó Hanga

A gyülekezeti tagok jótékonysági gyűjtést szerveztek a Zircen élő rászorulók megsegítésére, adományaikat az ünnep előtt a családsegítő szolgálat közvetítésével juttatják el számukra. Közösségük nyitott, istentiszteleteiket családias légkörben tartják, hitvallásukról a közösségi oldalon is vallanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában