Folyamatos szociális ellátás

2021.01.18. 07:00

Ajkán és Veszprémben is figyelnek a bajban lévő emberekre

– November elsejétől krízisidőszak van, amelyre teljes mértékben fel vagyunk készülve. Autós krízisszolgálatot is működtetünk, ami azt jelenti, hogy ilyenkor 24 órás ellátást biztosít az utcai szociális szolgálatunk – mondta a Naplónak nyilatkozva Vágner Milán, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője. A szociális szakemberek Ajkán is folyamatosan figyelnek a fedél nélkül élő emberekre.

Juhász-Léhi István, Tisler Anna

Dékmár Szabolcs utcai szociális munkás élelmiszert és meleg teát oszt a rászorulóknak

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Megtudtuk: sosem üres a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi nappali melegedője, ám télen még inkább igénybe veszik az itteni szolgáltatásokat a rászorulók.

– Mára gyakorlatilag 24 órás ellátást tudunk biztosítani a nappali melegedővel és az éjjeli menedékhellyel – mondta Vágner Milán, aki beszélt arról is, hogy utcai szolgálatuk folyamatosan „terepen” van, illetve mindig felajánlják mindazoknak, akik nehéz helyzetben vannak, hogy menjenek be valamelyik szállójukra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményvezetője megjegyezte, a lakosság részéről mostanában nem érkezett hozzájuk olyan jelzés, hogy probléma lenne közterületen – például a nagypostánál vagy a Jutas ABC-nél – tartózkodó hajléktalanokkal.

Dékmár Szabolcs utcai szociális munkás élelmiszert és meleg teát oszt a rászorulóknak
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Vágner Milán szerint akik egész évben az utcán élnek, azok ilyenkor sem változtatnak ezen, és hétvégi házakban szívességi befogadottként vagy kunyhókban töltik a telet. – Ilyenkor heti háromszor indítunk teajáratot, amely már kialakult menetrend szerint működik: délután fél ötkor indulnak a kollégák, majd előre meghatározott helyen és időben találkozhatnak a gondozottak az utcai szolgálat munkatársaival. A belváros, a Dózsaváros vagy éppen a Csatár-hegy mind útba esik, közben a kollégák felmérik, milyen állapotban vannak a gondozottak, illetve információkkal is ellátják őket – közölte az intézményvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy a Verga Zrt.-től 250 mázsa tűzifaadományt kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

– Az utcai szolgálat gondozottjainak segítségével hordjuk ki a tüzelőt a hajléktalan rászorulóknak, előzetes igényfelmérést követően – fűzte hozzá Vágner Milán.

Veszprémben több szálló is a fedél nélküliek rendelkezésére áll. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedője sosem üres, sokan élnek a lehetőséggel a nagy hidegben
Archív fotó: Pesthy Márton/Napló

Ajkán új téli ruházatot, takarót, vitaminokat, tartós élelmiszert kapnak a rászorulók a Hajléktalanokért Közalapítvány által pályázat útján biztosított támogatásból. Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai a hajléktalanok gyógyszereit is megvásárolják, a szociális szakemberek hat-nyolc ajkai személyről tudnak, akinek nincs állandó tartózkodási helye. Ez nem azt jelenti, hogy ők életvitelszerűen az utcán élnek, hanem nem lakás céljára szolgáló épületben húzzák meg magukat. Őket az utcai szociális munkások rendszeresen felkeresik. Kupi Andrea intézményvezető kérdésünkre elmondta, a városban jól működik a jelzőrendszer, ezért idejében segítenek mindenkinek, aki a látókörükbe kerül.

Ajkán működnek egész napos ellátást biztosító hajléktalanszállók. Aki lakásban él, de elfogyott a tüzelője, vagy más okból került nehéz helyzetbe, bármikor kérhet segítséget. A tapasztalat az, hogy az ajkai lakosság odafigyel a környezetére: jelzik, ha valaki segítségre szorul. Gyakran érkezik jelzés önkormányzati képviselőtől, társasházak közös képviselőjétől, szomszédtól, háziorvostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában