az utcát nem a korábban jellemző forgalomterhelésre tervezték

2021.01.14. 11:30

Egyirányú marad a forgalom a veszprémi Hunyadi utcában

A Hunyadi utcában decemberben bevezetett forgalmi rend megváltoztatásáért petícióval fordultak az önkormányzathoz a módosítással elégedetlen lakók. Az önkormányzat szerint nem telt még el annyi idő, hogy meg lehessen ítélni az egyirányúsítás eredményét.

Marton Attila

A Hunyadi utca egyirányúsítását eleinte sokan nem vették tudomásul

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, a Hunyadi utcán áthaladó forgalom mérséklése az ott élők évek óta visszatérő igénye volt, ugyanis az utcát részben a városrészben élők, de jelentős részben az ott működő óvoda és iskola miatt nagyszámú közlekedő használta egérútként az Egry-lakótelep és a Füredi út között. Felidézte, néhány évvel ezelőtt már a Hunyadi utcába mindkét irányból korlátozták az áthaladást, azonban ezt rövid idő után megszüntették, és szabadon be lehetett hajtani mindkét irányból.

– A decembertől bevezetett egyirányúsítás tesztjellegű, egyelőre nem telt el annyi idő, hogy végleges döntést lehessen hozni a forgalmi rendről – hangsúlyozta az irodavezető. Kovács Zoltán elmondta, a változtatás óta vizsgálják az egyirányúsítás hatásait, azonban az eddigi tapasztalat szerint nem okozott jelentős többletterhelést sem a Dugovics, sem a Stadion utca forgalmára.

Az irodavezető emlékeztetett, a közlekedési rendszerbe való beavatkozások egyszerre nem lehetnek jók mindenkinek, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a Hunyadi utca lakóutca, és nem arra a forgalomterhelésre tervezték, amely az egyirányúsítás előtt lebonyolódott rajta. Hozzátette, a forgalom nagy részének a főutakon, valamint a gyűjtő­utakon, az érintett városrészben a Stadion utcán és a Füredi úton kellene haladnia. Kovács Zoltán kérdésünkre megjegyezte, a Hunyadi utcát azért a Dugovics utca felé egyirányúsították, mert a másik irányba a Füredi úton jelentős torlódást okozott volna a változtatás.

Szentgyörgyi Szilárd veze­tésével a for­galmirend-vál­to­zással elégedetlen lakók, közlekedők petíciót indítottak azért, hogy a kétirányú közlekedési rendet visszaállítsa az önkormányzat. Az elmúlt hetekben csaknem négyszáz aláírás gyűlt össze, amelyeket egy hivatalos levél kíséretében a napokban juttattak el Porga Gyula polgármesterhez, valamint a városrész önkormányzati képviselőinek, Kovács Áronnak és Csik Richárdnak.

Szentgyörgyi Szilárd kérdésünkre elmondta, a kétirányú közlekedés visszaállítása mellett a petíció aláírói azt szeretnék, hogy hasonló esetekben még a döntés előtt kérje ki az érintettek véleményét a város. Az aláírók továbbá azt kérik, hogy az önkormányzat tegye rendbe a Hunyadi utca burkolatát, valamint a balesetveszély megelőzése érdekében vezessen be részleges parkolási tilalmat az utca forgalmas szakaszán. Szentgyörgyi Szilárd úgy látja, lehetne találni olyan megoldást, amely a Hunyadi utca lakóinak és a többi közlekedőnek is megfelelő. Ezek közé sorolta a Füredi út irányába való egyirányúsítást vagy a lakók által kért további változtatásokat.

Sikerült beszélnünk az egyik Hunyadi utcai lakóval is, aki egyike volt azoknak, akik az utca forgalmának módosítása érdekében az önkormányzathoz fordultak. Fel­idézte, először Kovács Áron képviselőt keresték meg kéréseikkel, majd az önkormányzatnál személyesen is elmondhatták javaslataikat. Kiemelte, a Hunyadi utca átmenő forgalmának csökkentése érdekében több alternatíva is felmerült, például az utca egyirányúsítása, a sebességhatár 30 kilométer per órás betartatása fekvőrendőrrel, valamint a 3,5 tonnánál nagyobb járművek kitiltása. Az egyirányúsítás a 8-as út déli elkerülőjének építése miatt csak a Füredi utcától a Dugovics utca felé volt megvalósítható az önkormányzat álláspontja szerint. A lakó elmondta, a környék forgalmának rendezésére egy intézkedés nem vezethet eredményre, ezért remélik, a jövőben azt továbbiak követik majd. A megbeszélésen elhangzott, a változtatást kísérleti jelleggel vezetik be a Füredi úti csomópont küszöbönálló átépítése miatt.

– A Hunyadi utca a város egyik kertvárosi övezetének mellékutcája, amely nem alkalmas arra, hogy főútnyi forgalom haladjon át rajta, tekintve az utca jelenlegi paramétereit, a környezetszennyezést, nem is beszélve a zajterhelésről.

A Hunyadi utca egyirányúsítását eleinte sokan nem vették tudomásul

Hozzátette, nem ragaszkodnak az egyirányúsításhoz, azonban szeretnék elérni, hogy amennyiben az a döntés születik, hogy újra két irányban lenne járható az utca, kerüljön a közepére egy vagy több fekvőrend­őr, aszfaltozzák le az utcát, és alakítsanak ki mindkét oldalán parkolókat, valamint a 3,5 tonnánál nagyobb járművek átmenő forgalmú kitiltását táblával érvényesítsék.

Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, az egyirányúsítás eredményességét hosszabb, több hónapos tapasztalat után és annak függvényében lehet megítélni, hogy a közelben lévő két lámpás kereszteződésben hogyan változik meg a forgalmi helyzet a korábbiakhoz képest. Hozzátette, a változtatás sokakat érint, ugyanakkor a kertvárosi utcában lakókat megilleti a nyugalomhoz és pihenéshez való jog, amely csak forgalomcsillapítással érhető el. A képviselő ugyanakkor megjegyezte, a későbbiekben még felülvizsgálhatják a decemberben bevezetett forgalmi rendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában