Harminc éve szabadon

2021.01.07. 07:00

Emléket állítottak a harminc évvel ezelőtti rendszerváltásnak

A három évtizeddel ezelőtti rendszerváltásnak emléket állító installációt avattak a belvárosban szerdán.

Marton Attila

20210106 Veszprém, „30 éve Szabadon – Amit lebontottunk..” Emlékév pályázatunk kapcsán felállítandó Hypercube oszlop átadó ünnepsége. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos

A Mindszenty József utcában, a hoteltől a sétálóutcára vezető téren közel hat méter magas oszlopon fotók és leírások idézik fel a rendszerváltozás helyi – a veszprémi Lenin-szobor eltávolítása vagy a szentkirályszabadjai békemenet – és országos eseményeit. A Hypercube-nak nevezett köztéri installációt – amely január végéig látható Veszprémben – a 30 éve szabadon – Amit lebontottunk… elnevezésű projekt keretében állították.

Balogh Gábor, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány képviselője, történész kiemelte, az installáció 1991-re, a magyar függetlenség visszaszerzésének évére emlékezteti a járókelőket. Kiemelte, a rendszerváltozás 1989-ben kezdődött folyamata harminc éve fejeződött be: 1991 nyarán távozott Magyarországról az utolsó szovjet katonai egység, valamint abban az évben szűnt meg a Varsói Szerződés és a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST).

Brányi Mária alpolgármester arról beszélt, hogy az eltelt harminc év alatt az élet minden területén változások mentek végbe. A városkép is jelentősen átalakult, és megváltoztak a gazdasági körülmények. Kiemelte, a rendszerváltozás éveinek meghatározó veszprémi szereplője Horváth Balázs volt, aki az Antall-kormány belügyminisztereként aktívan működött közre a rendszerváltozás folyamatában. Felidézte, szimbolikus esemény volt a koronás magyar címer Tűztoronyra való kihelyezése – amelyet Egei Sándor kezdeményezett és finanszírozott –, valamint 2008-ban a Brusznyai-emlékmű létrehozása a megyeháza előtt, amely közadakozásból jött létre a Védegylet Veszprémért Egyesület kezdeményezésére.

Berzsenyi Andrea, a pályázatot megvalósító cég irodavezetője elmondta, a pályázatukat tavaly októberben indították el, havonta három helyszínen jelenik meg az installáció, a program végéig összesen 18 városba kerülnek ki az installációk. Emellett kiadványokat juttatnak el a helyi iskolákba, hogy megismertessék a rendszerváltozás eseményeit a fiatalokkal. Januárban Veszprém mellett Kecskeméten és Szekszárdon látható az installáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában