"Azt kell nézni, ami összeköt bennünket"

2021.01.28. 16:00

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Balatonalmádiban

Régi hagyományt elevenítettek fel január végén Balatonalmádiban, ökumenikus istentiszteletet tartottak a vörösberényi Loyolai Szent Ignác-templomban.

Sági Ági

20210121 Balatonalmádi Steinbach Józse reormátus püspök igehirdetése a Szent Ignác katolikus templomban az Ökumenikus imahét keretében Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Jöttek hívek az evangélikus gyülekezetből Isó Zoltán és Isó Zoltánné lelkészek vezetésével, ott volt a vörösberényi református lelkész, Fauszt Gyula, és ott voltak a katolikus hívek és a plébános is. Az igehirdető a balatonalmádi gyülekezet lelkésze, Steinbach József református püspök volt.

- Sajnos nem tudtuk úgy megoldani az ökomenikus imahét alkalmait, mint az elmúlt években más településeken, mert a vírushelyzet miatt nem tudtuk egymás templomát meglátogatni, ezért a lelkészekkel úgy döntöttünk, hogy a vörösberényi Loyolai Szent Ignác- templomban tartjuk ezt az alkalmat, mert Almádiban ez a legnagyobb templom. Itt meg tudtunk felelni a biztonsági előírásoknak, tudtuk tartani a védőtávolságot, és természetesen maszkot is kellett viselni. Megállapodtunk abban, hogy jövőre, ha a vírushelyzet engedi, akkor mindhárom felekezet – az evangélikusok, a reformátusok és a katolikusok – templomait is felkeressük. Ezeken az alkalmakon a felekezetek a saját templomukra dolgozzák ki a liturgiát, az ökumenikus imahét imaszövegeinek megfelelően. Így most a vörösberényi templomunkban a katolikus igeliturgia részeként formáltuk meg az istentiszteletet, a szentbeszédet Steinbach József református püspök mondta – tájékoztatta a Naplót Szijártó László, a Balatonalmádi Szent Imre-templom plébánosa.

- Az idei imahét ószövetségi vezérigéje a 103. zsoltár, mottója pedig Jézus Krisztus szavára épül, a János evangéliuma 15. fejezetéből: „Maradjatok meg az én szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek.” …Maradjatok meg az én szeretetemben, fedezzétek fel újból az Isten szeretetét, ebből töltekezzetek, mert a szőlővessző csak a szőlőtőkén élhet és teremhet gyümölcsöket, élvezve a szőlősgazda gondoskodását. A szőlővessző mi vagyunk; a szőlőtőke a mi Urunk, Jézus Krisztus, és a szőlősgazda maga az Isten. Ha a szőlővesszőt lemetszik a szőlőtőkéről, akkor képtelen gyümölcsöt teremni, akkor elszáradó, tűzre való venyige lesz belőle. Csak ha megmaradunk a szőlőtőkén, ha naponta táplálkozunk Isten Krisztusban közölt szeretetéből, akkor élhetünk gyümölcstermő életet. Fontos, életmentő figyelmeztetés ez: Maradjunk meg az Úr szeretetében, meneküljünk újból és újból az Isten szeretetéhez, álljunk meg, csendesedjünk el, nyugodjunk meg, és az Ő szeretetéből töltekezve induljunk el a mindennapokba! – mondta el Steinbach József beszédében.

A szentbeszédet Steinbach József református püspök mondta Fotó: Penovác Károly/Napló

- Az ökumenikus istentiszteletek célja, hogy mind a lelkészek, mind a gyülekezetek tagjai közelebb kerüljenek egymáshoz, amihez hosszú munka, erőfeszítés és türelem kell. Régen egymás templomába se volt szabad bemenni, szerencsére ez ma már nincs így. Elsősorban azt kell nézni, ami összeköt bennünket, és nem azt, ami szétválaszt. Köntös László a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője ezt úgy fogalmazta meg egy pápai rendezvényen, hogy ne engedjük, hogy egymást ócsároljuk, hanem próbáljunk összetartani, hiszen a világ eleget ócsárolja a kereszténységet, a keresztényeket, és elég sok bántást kapunk a külvilágtól. Haladjunk közösen azon az úton, ami a keresztségnél fogva összetart és egy irányba terel bennünket. Nyilván sokat kell még dolgozni ezen, de reméljük, hogy idővel megvalósulnak Jézus szavai, aki az utolsó vacsorán így kérte Istent: „Atyám azt akarom, hogy akiket nekem adtál, egyek legyenek” – fejezte be Szijártó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában