megyei körkép

2021.01.19. 07:00

Parkolópályán az egész évre szóló és az éjszakai bérletek

Továbbra is ingyenes a közterületi parkolás, de mi a teendő: vásároljunk parkolóbérletet, vagy ne? Négy településen érdeklődtünk a bérletek érvényességéről, díjairól, a helyi szabályokról.

Juhász-Léhi István, Kovács Erika, Laskovics Márió

20210116 Veszprém. Bagolyvári parkolóház. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Tavaly több hónapig országosan ingyenes volt a parkolás közterületen, és ez a helyzet február 1-jéig fennáll. Akik 2020-ra megvették az egész éves parkolóbérletet, joggal érezhetik méltánytalannak a változást, és reménykedhetnek kárpótlásban. Egyelőre az sem ismert, hogy februártól ismét fizetőssé válik-e a parkolás. Lehet, hogy még egy darabig elfogadják a tavalyit, és egyelőre nem is érdemes megvenni az éves bérletet? Veszprémbena2020-ban vett éves vagy tört időszakra váltott bérletek türelmi idejét – a polgármesteri hivatal kérésének megfelelően – időarányosan meghosszabbították, illetve kitolták tájékoztatta a Naplót Köller Tamás, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. titkárságvezetője.

– 2021-re Veszprémben egész éves bérletet nem adunk ki, az időszakos (havi, kéthavi, negyedéves, féléves) bérleteket ügyfeleink az ingyenes parkolást követően tudják majd megvenni az ügyfélszolgálatunkon, a kormánydöntésekkel összhangban. A parkolóházban és a mélygarázsban a bérletértékesítés már megkezdődött. Éjszakai bérleteket azonban itt sem értékesítünk, mivel a hatályos kormányrendelet alapján a parkolóházakban és garázsokban este hét órától reggel hét óráig továbbra is ingyenes a parkolás – közölte Köller Tamás.

A parkolóházakban és garázsokban este hét órától reggel hét óráig továbbra is ingyenes a parkolás Fotó: Pesthy Márton/Napló

Pápán 2020-ban március 31-től július 1-jéig, illetve november 3-tól folyamatosan ingyenes a parkolás. A városban két fizető, A és B zóna van. A teljes árú, forgalmi rendszámhoz kötött bérlet díja az A zónában 90 500 forint, a B zónában 71 ezer forint, tájékoztatta lapunkat Bakó István, a városgondnokság vezetője.

– Természetesen magasabb a bérlet ára, ha nem rendszámhoz kötött. A helyi önkormányzati rendelet szerint az ott lakókat, az albérlőket és a vállalkozókat a tulajdonukban lévő gépjárműre nagyjából 90 százalékos kedvezmény illeti meg (9200 és 7100 forint). Az elmúlt évben öt hónapon át volt ingyenes a parkolás, így ennek kompenzálása idén esedékes. Mikéntje attól függ, február elejétől hogyan alakul a parkolási helyzet – fejtette ki Bakó István.

Mint megtudtuk, a behajtási engedélyhez kötött parkolás esetében a tavalyi engedélyek január 15-ig voltak érvényesek. 2021-re új kártyát kell váltani. A behajtási engedélyekhez nem kötött parkolási kártyákat illetően az ügyfélnek jelenleg nincs teendője.

Balatonfüreden is övezetekre osztott a város a parkolás szempontjából. Eszerint – normál, járványmentes esetben – az egyes díjövezet parkolóiban egész évben 0–24 óra között, nonstop kell fizetni a megállásért. A kettes számú díj- övezetben, illetve a Kisfaludy strandi parkolóban szezonálisan, június 1. és augusztus 31. között kell fizetni. A harmadik parkolási övezetbe bevont területeken munkanapokon egész évben, így télen is kell jegyet váltani. Idetartozik az Ady Endre utcai zöldterületi parkoló, az Arácsi úti, illetve a polgármesteri hivatal A épülete melletti parkoló.

Lakossági bérlettel és jegyautomatából váltott díjmentes jeggyel egy órára vehető igénybe, egyéb esetben parkolási díjat kell fizetni. Balatonfüreden lehet venni úgynevezett heti turistabérletet is. Éves lakossági parkolóbérletet az válthat, aki állandó helyi lakcímmel rendelkezik, vásárláskor szükség van a lakcímkártyára, személyi igazolványra, az önkormányzattól kért helyi adóigazolásra és az állandó lakcímű tulajdonos nevére kiállított forgalmi engedélyre. A bérlet az Esterházy strand előtt, a Kisfaludy utcai és a felsővárosi parkolóban nem érvényes, a Zákonyi utcai mélygarázsban pedig csak 14–24 óra között érvényes.

A Blaha Lujza utca nem része a parkolási rendszernek, ott tilos megállni. A részletekről a parkolást működtető Probio Zrt. honlapjáról lehet tájékozódni.

November 3-tól folyamatosan ingyenes a parkolás Veszprémben is a közterületeken Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mint megtudtuk, a vészhelyzet időszakában több fizetőparkoló vált díjmentessé Balatonfüreden. A továbbiakban is fizetni kell a parkolásért a Zákonyi és Ady utcai mélygarázsban, a Borsos Miklós úti és Esterházy strandi fizetőparkolókban, a többi fizető­parkoló használata azonban díjtalanná vált.

A településüzemeltetési cég ügyfélszolgálatán január 5-től értékesítik a 2021. évi parko­ló­bérleteket. A bérletek vásárlási és használati feltételei jelenleg változatlanok. A lakossági bérletek önkormányzati adóigazolás, lakcímkártya, illetve forgalmi engedély alapján állíthatók ki. A tavalyi esztendőre szóló, ellenőrizhetően, az első szélvédő mögé kihelyezett bérleteket január 10-ig fogadták el.

Tihanyban március 1-jétől november végéig fizetősek a megállóhelyek. Tósoki Imre polgármester elmondta, többféle bérlet közül lehet választani, így van olyan, amely az állandó lakosoknak szól, illetve a vállalkozóknak. Utóbbiak választhatnak különböző időtartamra, például fél évre, negyedévre, illetve egy hónapra bérletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában