Meghallgatták a lakókat

2021.02.25. 07:00

A legtöbbek által támogatott forgalmi rend marad fenn a Veszprém belvárosához közeli utcákban

A lakosságot bevonva, alapos előkészítés után vezette be az önkormányzat a belvároshoz közeli utcákban a forgalmirend-változásokat, közölte Brányi Mária alpolgármester.

Marton Attila

20210224 Veszprém Forgalmi rend változások a Mikszáth és Kodáély utcák környékén Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, tavaly december 21-től alakítottak egyirányúvá több belvároshoz közeli utcát.

– A forgalmirend-változásokat megfelelő szakmai és társadalmi előkészítés után vezettük be, egyelőre féléves időtartamra – hangsúlyozta Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP), a városrész önkormányzati képviselője. Felidézte, az egyirányúsítás bevezetését hosszú előkészítés előzte meg. Az érintett utcákban lakóktól a közlekedési anomáliák miatt érkezett panaszok után 2019 májusában tartottak először lakossági fórumot, amelyet 2020. október végéig további kettő követett. A lakók által megfogalmazott javaslatok mellett közlekedésmérnökök vizsgálták meg a szóba jöhető lehetőségeket. A változtatás célja az volt, hogy mérséklődjön az érintett utcák forgalma és közlekedési terhelése, valamint hogy a városrészek közötti forgalmat a gyűjtőutakra tereljék.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta, az elmúlt években jelentősen megnőtt a gépkocsik száma Veszprémben, ami városszerte parkolási nehézségeket okoz. A döntések előtt felmerült egyik terv szerint fizetőparkolási övezetbe vonták volna az érintett utcákat, míg a másik lehetőség – amelyet a lakók többsége végül támogatott – az egyirányúsítás volt.

Az érintett tíz utcában – Balaton, Bartók Béla, Szilfa, Tulipán, Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Levendula, Rózsa – fél éven át vizsgálja az önkormányzat a változtatások hatását, majd újra lakossági fórumot tartanak, ahol a lakók ismét véleményt nyilváníthatnak. Brányi Mária elmondta, a változtatás óta érkezett hozzájuk panasz, javaslat és kérdés is, ezekre minden esetben írásban válaszoltak. Hozzátette, a fél év letelte után azok a forgalmirend-változtatások maradnak érvényben, amelyeket a legtöbben támogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában