Gondolnak a jövőre

2021.02.26. 11:00

Diákpolgármester képviseli a fiatalokat Rigácson

Átvette megbízólevelét a minap Kovács Krisztián diákpolgármester Kertész-Bakos Ferenc polgármestertől a hivatalban.

Tisler Anna

Kovács Krisztián és Kertész-Bakos Ferenc polgármester a megbízólevél átadásán Fotó: Tisler Anna

A település vezetője a közösségi oldalán tette közzé a felhívást, hogy február 15-ig a jelentkezők töltsék fel kampányvideójukat. Az egy évig tartó diákpolgármesteri címre 10 és 18 év közötti rigácsi tanulók jelentkezhettek.

Krisztiántól megtudtuk, többen is fontolgatták az indulást, de végül ő egyedül töltötte fel a videót, amelyben elmondta, hogy minden ifjú korosztály érdekeit, az óvodástól az egyetemistáig képviseli megválasztása esetén. Kertész-Bakos Ferenc február 19-én este a művelődési házban szerette volna lebonyolítani a választást, szavazóurnával, szavazatszámláló bizottsággal, de mivel egyetlen jelölt volt, ez elmaradt.

A megbízólevél átvétele előtt Krisztián kérdésünkre elmondta, hogy Rigácson született, aminek örül, ugyanis jó a közösség. A következő 12 hónapban azért fog dolgozni, hogy még jobb legyen. Korábban kevés program adódott helyben a fiataloknak, de a falu jelenlegi vezetése gyakran szervez számukra rendezvényt, amelyen csaknem mindenki ott van. Nagyon jó buli volt húsvét előtt az édességkeresés a réten, valamint más alkalommal is kaptak édességcsomagot. Elindult a néptáncfoglalkozás (az oktatót a település fizette), de a járványhelyzet miatt ez most szünetel.

A bizonytalan helyzet miatt tervezni sem lehet, de azt már tudják, hogy július 11-én hetedhét határra szóló buli lesz. Ekkor tartják a gyermeknapot koncertekkel, légvárakkal, hatalmas gulyáságyúban rotyogó babgulyással, amelyre meghívják a tapolcai és sümegi járás nevelőszülőknél élő gyermekeit is. Sem a község, sem a lakosság nem gazdag, de úgy vélik, az nem lehet csupán pénzkérdés, hogy adjanak a náluk rosszabb helyzetben levőknek.

Krisztiántól megtudtuk, ő Sümegen tanul kereskedelmi iskolában, 10. osztályos. A község ügyei iránti érdeklődését édesanyja, Pap Zsuzsanna alapozta meg, aki önkormányzati képviselő. Tapasztalta, milyen öröm, ha valami sikerül, a lakosságnak tudnak segíteni. Ezért gondolta, hogy a tanulás mellett – ami jól megy – belekóstol a közügyekbe is. A fiatalok igényeit, kéréseit tolmácsolja a képviselő-testület felé.

Kovács Krisztián és Kertész-Bakos Ferenc polgármester a megbízólevél átadásán
Fotó: Tisler Anna

Arra a kérdésre, hogy felnőttkorában indul-e a polgármester-választáson, azt felelte, azon múlik, hogy diákként milyen eredményeket ér el,

és mennyire élvezi. A faluvezető hozzátette, a diákpolgármester-választás játéknak tűnik, pedig nem az. Céljuk, hogy az évente megválasztott diákpolgármesterek közül neveljenek ki olyanokat, akik majd felnőttként átveszik a falu vezetését.

– Előregondolkodunk. Rigácson generációs űr van: az én korosztályom, amelyik már a nyugdíj felé tekinget, és vannak a gyerekek. Hogy lesz néhány év múlva? Kinek fogom átadni a hivatalt? Ez a képviselő-testület most nagy lendülettel fogott neki a falu újjáépítésének. Nem magunknak csináljuk, hanem a gyerekeinknek. Nálunk nincs termelő üzem, ahol a falubeliek munkát tudnának vállalni, így alvótelepülés vagyunk, vagyis csak aludni járnak haza az emberek. A fiatalok ugyancsak. Ez meglátszik a közösségi életen. Nyárra a faluközpontban elkészül az ifjúsági klub épülete, amit oda szeretnénk adni a gyerekeinknek. Ámde ne mi, öregek határozzuk meg, hogy milyen programokkal töltsék meg. Legyen csak övék a terep! Ha itt a felnövekvő generáció otthon érzi magát, akkor talán nem az elvándorlást választja. Legyen csak a diákságnak polgármestere, aki rendezi az ügyeket. Járjon el a testületi ülésekre, vegyen részt az önkormányzati munkában, fogalmazza meg, mi jó a fiataloknak, és képviselje a véleményüket – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Kertész-Bakos Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában