Törvényes és szabályos pályázat

2021.02.16. 11:00

Elfogadta a várpalotai önkormányzat válaszát a Zöldváros projektről az ombudsman

Elfogadta Várpalota Város Önkormányzatának részletes, mintegy 20 oldalas válaszát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a Zöldváros projekttel kapcsolatban, erről a napokban kapta meg a levelet Campanari-Talabér Márta polgármester.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta elmondta: a projektet éveken át készítették elő, minden jogszabályt betartva

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-vár környékének rekonstrukcióját célzó Zöldváros kialakítása Várpalotán elnevezésű projekt kapcsán Szél Bernadett országgyűlési képviselő fordult néhány hónappal ezelőtt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, mivel – ahogy a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben is írta – meglátása szerint az önkormányzat kihagyta a város megújítását célzó tervezésből a lakókat, nem kommunikált korrekten, így nem volt joga a helyieknek beleszólni az életminőségükre kiható döntésbe.

– Így jár az, aki Budapestről helyismeret és a pályázati anyag ismerete nélkül, pusztán politikai indíttatásból akar hangulatot kelteni. A Zöldváros kialakítása Várpalotán elnevezésű projektet hosszú éveken át készítettük elő, minden jogszabályt betartva. Lassan három éve, hogy mindenki láthatja a terveket a város főterén felállított táblákon, de lakossági fórumokat is tartottunk a témában, valamint a helyi médiafelületeken is több alkalommal lehetett látni tájékoztatókat a projekttel kapcsolatban. Emellett – ahogy Várpalota minden pályázata esetében – bárki bejöhet a polgármesteri hivatalba és átnézheti, elolvashatja a pályázat részletes dokumentációját. Ezzel a lehetőséggel, noha több alkalommal is beszéltem róla, összesen öt ember élt az elmúlt években. Rengeteg munka van ezekben a több száz, nem ritkán ezer oldalas pályázati dokumentációkban. A legfontosabb azonban az, hogy kiderült: minden törvényesen és szabályosan zajlott a pályázatban – mondta el kérdésünkre Campanari-Talabér Márta.

Campanari-Talabér Márta elmondta: a projektet éveken át készítették elő, minden jogszabályt betartva Fotó: Szabó Péter Dániel

Facebook-oldalán Várpalota polgármestere még keményebben fogalmazott. – Nem gondoltam, hogy valaha hálás leszek Szél Bernadettnek. Az ellenzéki országgyűlési képviselő az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult, mert szerinte a Zöldváros projekt előkészítése során gyakorlatilag semmi sem volt rendben. Most pedig papírunk van róla, hogy a pályázat előkészítése szabályosan történt. Az ombudsman által feltett 12 kérdésre közel 20 oldalban adott részletes válaszunk ezt bizonyítja. Ha már valaki a szájára veszi a város nevét, akkor tegyen meg annyit, hogy megismeri Várpalota történelmi örökségét, ami természetes volt évszázadokon keresztül, s amit elveszítettünk a szocialista városépítés során, most pedig rekonstruáljuk és rehabilitáljuk – összegzett Campanari-Talabér Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában