katonai tábor épül

2021.02.18. 07:00

Erdőirtás Gyulafirátótnál: könnyebbség lehet a lakóknak?

Lapunkban olvasói megkeresés alapján nemrég beszámoltunk arról, hogy nagy területen kiirtották az erdőt Gyulafirátót határában, értesüléseink szerint egy új katonai tábor építése miatt. A történtekkel kapcsolatban a honvedelem.hu-n az alábbi információkat találtuk.

Napló-információ

20210208 Gyulafirátót, letarolták az erdőt a település határában. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Jelentős könnyebbség lesz a környéken élőknek, amikor Gyulafirátót közelében elkészül majd az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) kezelésében működő új bázis – hangsúlyozta Oszlánszki Béla ezredes, az alakulat parancsnoka a honlapon közölt cikkben. Mint mondta: pontosan tudják, milyen terhet ró a Központi Lő- és Gya­korlótér vonzáskörzetében lakókra a katonai terület mindennapi működése, de ez néhány év múlva több tekintetben is csökkenni fog. A bázis építésének első üteme a tervek szerint 2023 év elejére készül el. Az új bázis fontos része lesz a saját vasútvonal, ennek segítségével házon belül tudnak be- és kirakodni mindent.

Bolobás Péter százados, az MH BHK Szimulációs Gyakorló- és Kiképző Központ Összfegyvernemi Kiképző és Döntnöki Alosztály vezetőhelyettese kiemelte: a helyi és megyei illetékes hivatalok képviselőivel, illetékeseivel többször is személyesen egyeztettek a munkálatok megkezdéséről. Hozzátette: a tavaly decemberben megtartott erdőkitűzési bemutatón – a település vezetői mellett – a Verga Zrt. és a Veszprém Megyei Kormányhivatal illetékesei is jelen voltak. Amint a bázis és a hozzá kapcsolódó bekötőút is megépül, a közúton érkező katonai konvojok a 82-es főútról közvetlenül hajtanak majd be a bázisra, így könnyebbé válik az itt lakók élete. Az MH BHK kezelésében lévő gyakorlótereken több, fokozottan védett állat- és növényfaj is található. Minden tevékenységüket meg tudják úgy oldani, hogy ne veszélyeztessék a természet értékeit.

A HM Védelemgazdasági Hivatal infrastrukturális főigazgató-helyettese szerint alaptalanok a lakosság beruházással kapcsolatos félelmei. Mint Cseppentő József ezredes elmondta: valamennyi környezet- és területvédelmi szabályt be fognak tartani az építkezés és az üzemeltetés során. A munkálatokat egy környezeti hatásvizsgálat előzte meg, amely alapján az illetékes hatóságok engedélyt adtak a kivitelezésre. Az építkezés tereprendezéssel kezdődött, amely elsősorban a bozótos és a nem faállománnyal borított részeket érinti. Az infrastrukturális főigazgató-helyettes reményét fejezte ki, hogy a beruházás nem érinti hátrányosan a Magyar Honvédség és a civil társadalom jó kapcsolatát.

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letaroltak-az-erdot-gyulafiratotnal-katonai-tabor-letesulhet-4393774/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában