tájékoztatás

2021.02.06. 07:00

Idén télen is elvégzik a szükséges faápolási és fakivágási munkálatokat Almádiban

Városgondnokság idén télen is elvégzi a szükséges faápolási és fakivágási munkálatokat a városban. A fák az úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak most, éppen ezért a január és február hónapok a legalkalmasabbak az ilyen munkálatok elvégzésére. Ilyenkor éli túl legnagyobb eséllyel a növény a beavatkozást, minimális a sebfertőzés veszélye, illetve kíméletes az alvó állapotban lévő élő lény számára a kivágás.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- A József Attila úton 5 korhadt, elhalás előtt álló ezüstjuhart, a Pannónia parkoló sarkában egy óriási méretű ezüstnyárfát szükséges kivágnunk. Ez utóbbi kivágása azért vált szükségessé, mert kiterjedt lombkoronája veszélyes az alatta parkoló gépjárművekre, és fejlett, erőteljes gyökérzete több helyütt megrongálta az itt folyó Remete patak fedett, burkolt árkát, elszakította a jelzőlámpa rendszer vezérlő vezetékét, illetve felnyomta az aszfaltos útburkolatot, melyet két évvel ezelőtt egyszer már javítottunk a balesetveszélyes állapot megszüntetése érdekében.

Fotó: Sági Ági/Napló

Ennek a fának az életét egy ízben már meghosszabbítottuk a tíz évvel ezelőtti erőteljes visszacsonkolással, amelyet akkor a fa szépen kihevert. Munkánkat minden esetben hatósági engedély birtokában végezzük, amely tartalmazza a fa kivágásának az okát és rendelkezik a kivágást követő pótlási kötelezettségről. Ez utóbbinak igen nagy örömmel teszünk eleget, míg a fakivágás nem kedvenc, de szükséges foglalatosságunk- mondta el lapunknak Agg Z. Tamás a Városgondnokság intézményvezetője.

Az űrszelvények gallyazásával a közszolgáltatás (hulladékszállítás) ellátását segítik. 15-20 olyan utca van Balatonalmádiban, ahol évről-évre elvégzik ezt a feladatot. A parkfák és a sorfák gallyazása során eltávolítják a száraz, beteg, letört ágakat, kiszellőztetik a lombkoronát. Ezzel is erőteljesebb, egészségesebb növekedésre serkentik a fákat. Fát csak végső esetben vágnak ki. Ennek leggyakoribb oka a kiszáradás, az öregedés, a természetes elhalás, a vihar-vagy szélkár okozta külpontosság, a nagy méretből adódó veszélyeztetés emberre, vagyontárgyra, épületre, közművekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában