Állandó probléma

2021.02.20. 20:00

Illegálisan lerakott hulladékhalmot számoltak fel Nyárád mellett

Illegálisan lerakott, főként gépjárművek bontásából származó hulladékhalmot számoltak fel Nyárád külterületén. Az akciót a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program támogatta.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina

Pajak Károly, Nyárád polgármestere elmondta, tavaly nyáron fedezték fel a település egyik külterületi útján a szeméthalmot. Rendőrségi feljelentést tettek, és a nyomozás lezárásáig egyébként sem szállíthatták volna el az illegálisan lerakott hulladékot. Közben pályázatot nyújtottak be a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program keretében, mely pozitív elbírálást nyert: mind a hulladék elszállítására, mind pedig a kezelésére kaptak támogatást. Előbbit a Bitvamenti Kereskedelmi, Szolgáltató és Termelő Start Szociális Szövetkezet, utóbbit pedig az Avar Ajka Kft. végzi.

A hulladék összegyűjtésében a Bitvamenti Kereskedelmi, Szolgáltató és Termelő Start Szociális Szövetkezet dolgozói segédkeztek, emellett a képviselő-testület tagjai és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is kivette a részét a munkából.

Tavaly nyáron fedezték fel a település egyik külterületi útján a szeméthalmot Fotó: Polgár Bettina

Pajak Károly kiemelte, állandó problémát jelent a környéken az illegális hulladéklerakás, és a legtöbb esetben szinte lehetetlen azonosítani az elkövetőt. Hozzátette, a következőkben több hulladékkupacot is felszámolnak a település környezetében, emellett megtisztították az árkokat, a külterületi utakat, hogy jobban beláthatóak legyenek, hátha a lebukás veszélye elrettenti a szemetelőket.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, felháborító és elszomorító az ilyen szintű felelőtlen magatartás. Mint mondta, sokan még annak ellenére is kiviszik a települések határába a hulladékot, hogy azt időnként térítésmentesen is el lehet szállíttatni, illetve működik hulladékudvar. Emellett különböző „vállalkozások” szakosodtak a hulladék elszállítására, mellyel gyakran csak az első vagy a második erdőszélig jutnak.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, felháborító és elszomorító az ilyen szintű felelőtlen magatartás Fotó: Polgár Bettina

- A legfontosabb a tudatformálás, amit már az óvodában el kell kezdeni. Talán az unokáink sokkal jobban vigyáznak majd arra a földre, amit kölcsön kaptunk az elődeinktől – mondta az országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta, a probléma megoldására már elindultak a lépések, de még messze vagyunk a végétől. – Szükség van rendészeti eszközökre, kamerákra, erős közterületi jelenlétre, mezőőrökre, polgárőrökre, valamint összefogásra. Így talán idővel kevesebb lesz az illegálisan lerakott hulladék – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában