Ezerszer is igen

2021.02.08. 07:00

Megáldották a házaspárokat a Házasság hete nyitó istentiszteletén

A házasság az Istentől kapott szövetségi életrend, melyben az emberi élet igazán kiteljesedhet, hirdette Steinbach József püspök a Házasság hete nyitó istentiszteletén Pápán.

Laskovics Márió

20210207 Pápa Március 15. téri református templom. Házasság hete nyitó istentisztelet Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Fotó: Pesthy Márton

A Házasság hete országos rendezvénysorozat nyitó istentiszteletét a pápai református templomban tartották vasárnap, a Házasság hete arcai – Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia – részvételével. (A Pálúr házaspárral készült riportot később közöljük.) Márkus Mihály vezető lelkipásztor köszöntőjét követően Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét az idei mottó (Ezerszer is igen) és az Efezusiaknak írt levél 5,31-32 (A férfi elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Nagy titok ez, én pedig ezt Krisztusról és az egyházról mondom) alapján.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Azért mondhatunk a házastársunkra az élet küzdelmei között ezerszer is igent, mert az élő Isten Krisztusban egyszer s mindenkorra igent mondott ránk, megváltotta és összetartja a házasságot, mely egyszerre meggazdagodás egymásban, lemondás (szülőkről, barátokról, önmagunkról), valamint boldog ragaszkodás, örök hűség. A házastársak, akárcsak két folyó, összefonódnak, s elválaszthatatlanul, megkülönböztethetetlenül együtt haladnak tovább. De az emberi gyarló, önző, önkiteljesítő szeretet nem elégséges, a krisztusi szeretet kell hozzá. Nem jó egyedül, jobb ketten, de legjobb az Úrban: a hármas fonál nem szakad el egyhamar – hirdette a püspök.

Steinbach József elmondta, harminc éve házas, előtte nyolc évet udvarolt a feleségének. Az első szerelme az egyetlen nő az életében, akinek nagyon sokat köszönhet. Együtt öregszenek meg, de lélekben fiatalok. – A házasság rendkívül bonyolult műfaj a mai rohanó, posztmodern világban, ahol nagyok a külső elvárások, számos probléma és veszély fenyegeti a frigyet. Ha nem figyelünk oda, akkor alig jut idő a házastársra, a családra, pedig ők a legfontosabbak. Ezért alapvető, hogy a házasságot hitből fakadó szeretetben tudjuk megélni, védett időt biztosítva egymás számára közös élmények, beszélgetések formájában. Meggyőződésem, hogy az Úristen áldása kell hozzá. E szövetségi életrendben teljesedhet ki igazán az emberi élet. A működő házasság kegyelmi állapot, amit napi szinten megkaphatunk, ha kérjük az Úrtól – jegyezte meg Steinbach József püspök.

Tóth János, az egyebek mellett párkapcsolati kurzusokat is szervező Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervizori Intézet vezető lelkésze kiemelte, tizennegyedik éve fut Magyarországon a mozgalom, mely 21 országban állítja középpontba egy héten át a házasságot, de csak hazánkban van minden évben nagykövete.

– Akik házasságra készülnek, megerősítést nyerhetnek, akiké válságba jutott, impulzust kaphatnak, hogy mégis jó és érdemes így élni. A szervezőbizottságban jelen vannak az egyházak – református részről az intézetünk –, és ökumenikus egyetértésben dolgozunk. Ez évben a nyitó istentiszteletek és a záró szentmise között a programok főleg a virtuális térben valósulnak meg – tette hozzá Tóth János.

Az istentisztelet végén Steinbach József püspök megáldotta a jelen lévő házaspárokat. Az eseményt élőben közvetítették, illetve visszanézhető a Pápai Református Egyházközség közösségi videómegosztó csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában