Tisztelgés a széppróza napján

2021.02.22. 11:00

Néma főhajtással emlékeztek Jókaira Mórra Pápán

A Jókai Kör többéves hagyományát is meghiúsította a vírushelyzet. A névadó írófejedelem születési évfordulója alkalmából kénytelenek voltak itthon maradva fejet hajtani.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a magyar széppróza napját február 18-án, Jókai Mór regényíró, a nagy magyar mesemondó, egykori pápai diák születésnapján. Ez alkalomból a Pápai Jókai Kör Egyesület elnöksége néma főhajtást tartott és koszorút helyezett el a Március 15. téren álló Jókai-szobornál. Stankovics Marianna elnök elmondta, évekre visszamenő hagyomány náluk, hogy e jeles napon, Jókai születési évfordulóján az írófejedelem szülőhelyére, Révkomáromba zarándokolnak küldöttséggel. Mivel ez a jelenlegi járványhelyzetben nem volt lehetséges, ezért úgy döntöttek, a koszorúzást a helyi Jókai-mellszobornál teszik meg.

– Beszéltünk az ottani egyesület, a Duna Menti Múzeum Baráti Köre vezetőjével, és elnézésüket kértük, hogy idén nem tudtunk elmenni. Azt az információt kaptuk, hogy náluk szinte teljes kijárási tilalom van érvényben, nyolc hónapja semmiféle rendezvényt nem tarthattak – tette hozzá az elnök.

Stankovics Marianna előrebocsátotta, az elmaradt megemlékező látogatás miatt ajándékkal kedveskednek a révkomáromiaknak: Gila Zsuzsanna, a Szépművészeti Múzeum kulturális menedzsere, a grafikai gyűjtemény munkatársa a kör meghívására – a megalakulás 125. évfordulójának apropóján – 2018-ban Pápán Jókai és a képzőművészetek címmel tartott előadásából elektronikusan elkészült albumot küldenek. Az összeállítást nyomtatott formában szeretné majd kiadatni a pápai Jókai Kör.

A Jókai Kör elnöksége koszorút helyezett el az egykori pápai diák mellszobra előtt a magyar széppróza napján Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A szokásos tevékenységünknek csak egy kis részét tudjuk végrehajtani. Tavaly tulajdonképpen egyetlen rendezvényünket, a gannai Esterházy-megemlékezést tarthattuk meg nyáron. Sajnos a többi tervezett programunk elmaradt, egy-két koszorúzáson vettünk részt. Próbálunk az interneten, a közösségi oldalunkon megemlékezni egy-egy jeles irodalmi évfordulóról. Jó volna, ha legalább a költészet napjára készülhetnénk valamivel – osztotta meg az átalakult egyesületi életről Stankovics Marianna elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában