városfejlesztési intézkedések

2021.02.03. 14:00

Összefogással javítanának Ajka gazdasági helyzetén

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Schwartz Béla polgármester összefog Ajka gazdasági helyzetének javítása érdekében. Együtt nyújtanak be állami támogatásra irányuló kérelmet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, a levelet kedden írták alá a polgármesteri hivatalban.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán és Schwartz Béla közösen írta alá a Gulyás Gergelynek címzett, támogatási kérelmet tartalmazó levelet

Forrás: Györkös József

Schwartz Béla elmondta, a járvány miatt, a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel elengedhetetlen az összefogás.

– Tavaly a város gazdasági szervezeteinek tevékenysége jelentősen visszaesett, a befizetett vállalati adók összege 1,2 milliárd forinttal marad a terveink alatt. Kiadáscsökkentést határoztunk el a költségvetésben. Ajkát 320 millió forinttal érinti az ipar­űzésiadó-befizetés csökkentése, a különféle megszorítások 780 millió forint kiesést eredményeztek. Összességében kétmilliárd forinttal kisebb összeggel számolhatunk a 2021-es költségvetésben, mint egy évvel ezelőtt. Emiatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultunk segítségért, és Fenyvesi Zoltánnal megfogalmaztunk egy levelet Gulyás Gergelynek – mondta a polgármester.

Fenyvesi Zoltán úgy fogalmazott, a kormány több módon is igyekszik különféle támogatásokat nyújtani a bevételek kiesése miatt.

Fenyvesi Zoltán és Schwartz Béla közösen írta alá a Gulyás Gergelynek címzett, támogatási kérelmet tartalmazó levelet Fotó: Györkös József

– Hozzávetőlegesen ötmilliárd forint fejlesztést jelentett a városban az ipari park, a Bródy-gimnázium, a Fekete- és a tósoki iskola, két horgászegyesület, a tornacsarnok, a kórház, a bölcsőde támogatása – mondta az országgyűlési képviselő, majd Schwartz Bélával aláírta a miniszternek címzett levelet.

Ajka polgármestere szólt a Veszprém Megyei Önkormányzat megyei fejlesztési koncepciójáról és a hozzá kapcsolódó fenntartható városfejlesztési intézkedésről.

– A megye és minden város érdeke, hogy a 2021–2027-es tervezési időszakban ne csak egyedi projektelemekre lehessen pályázni, hanem integrált városfejlesztési programokat lehessen megvalósítani. Ezért javasoljuk, hogy Veszprém mellett Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Várpalota kerüljön be a fenntartható városfejlesztési intézkedésbe – mondta Schwartz Béla. Fenyvesi Zoltán hozzátette: még a héten tárgyal a témáról Polgárdy Imrével, a megyei önkormányzat elnökével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában