kirajzolódik az egykori kolostor alaprajzának körvonala

2021.02.05. 07:00

Teret és orvosi rendelőt avattak Városlődön

Ünnepélyes keretek között felavatták a Belügyminisztérium egyedi, 30 milliós támogatásából gyönyörűen megújult, a településhez méltó Templom teret, valamint átadták a Magyar falu program keretében 14,56 millió forintból felújított orvosi rendelőt.

Molnár Sándor

Schell Tamás és Ovádi Péter az orvosi rendelő avatóján

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Egy több cikluson átívelő, régóta várt beruházás avatására gyűltek össze csütörtök délután Városlődön. A műemlékvédelem által az 1990-es években, a karthauzi rendi kolostor romjai miatt megkutatott, majd visszatemetett tér sokáig murvás burkolatú volt, és már a vízelvezetés szempontjából is problémát jelentett a falu központjában.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Sok hányattatás után a tér rehabilitációját Ovádi Péter közbenjárásával, a Belügyminisztérium egyedi döntése által kapott 30 millió forintból sikerült megoldani. A tér csiszolt tardosi vörös mészkő burkolatot kapott 800 négyzetméteren. A most átadott térburkolat különlegessége, hogy azon kirajzolódnak az egykori karthauzi kolostor alaprajzának körvonalai.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az ünnepségen a szalagot Csekényi István korábbi polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Schell Tamás jelenlegi polgármester vágta át, majd a résztvevők átsétáltak az orvosi rendelőhöz.

Schell Tamás és Ovádi Péter az orvosi rendelő avatóján
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Városlőd 14 millió 560 ezer forintot nyert az orvosi rendelő felújítására a Magyar falu program keretében. Az avatón Ovádi Péter kiemelte, nagyon fontos az, hogy a kistelepüléseken is ugyanúgy elérhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatások, mint egy nagyobb településen. A százszázalékos támogatással megújult épületben helyet kapott a háziorvos mellett a Védőnői Szolgálat Anya- és Gyermekvédelmi Tanácsadója, és itt rendel majd a település fogorvosa is. Schell Tamás polgármester elmondta, hogy így egyrészt egy helyre kerültek az egészségügyi szolgáltatások a faluban, másrészt rezsiköltséget is tudnak csökkenteni.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az ünnepség részeként Primász Gábor Róbert plébános megáldotta a megújult Templom teret és az új orvosi rendelőt is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában