A kártérítésből eddig egy fillért sem kaptak a szülők

2021.02.09. 07:00

Tizenkét éve vesztette életét Marian Cozma

Semmit nem enyhült a szülők gyásza, akiknek fiatal, kitűnő sportember fiát szíven szúrták Veszprémben 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokál előtt, utalt a család állapotára Helmeczy László, a család ügyvédje.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Akos

Az ügyvéd egyebek mellett elmondta, kettétört a szülők élete, tönkrement az egészségük, és lelkileg, pszichésen is összeroppantak.

Helmeczy László, aki járt a szülőknél Bukarestben a tragédia után, arról is beszélt, hogy Maria, a legendás kézilabdás édesanyja alig lát, de a temetés óta naponta két alkalommal is kiviszik a fia sírjához. Petre Cozma, az apa nagyon nehezen jár, de ő is rendszeresen kimegy a temetőbe. A szülők, akik fiuk halála előtt életerős emberek voltak, máig sem tudták elfogadni, ami történt, és emellett szűkös körülmények között, alacsony nyugdíjból élnek.

Az ügyvéd a történteket érintő büntetőügyben egy kollégájával együtt díjmentesen vállalta a család képviseletét, a polgári perekben egyedül folytatta ugyanezt, szintén díjmentesen. Vagyoni és nem vagyoni kártérítésként több mint 200 millió forintot ítélt meg a bíróság a családnak, amelyből még egy fillért sem láttak, mert más költségek megelőzik a károsult kárigényét. Ezért a végrehajtáshoz szükséges költséget is az ügyvéd fizette ki a szülők helyett.

Az ügyvéd kiemelte, a végrehajtásból sem jutottak pénzhez, mert az ingatlanokon jelzálog volt.

– Évekkel ezelőtt létrehoztunk egy alapítványt a vétlen áldozatok megsegítésére, amivel ma is lehet segíteni a szülőknek, jegyezte meg.

A történtekről megírtuk, a megszúrt Marian Cozma segítségére klubtársai siettek, közülük ketten súlyosan megsérültek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta. Marian Cozma az akkori nevén MKB Veszprém KC kitűnő kézilabdása volt.

Szobor őrzi a legendás kézilabdás emlékét a Veszprém Arénánál Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elsőfokú ítéletben a bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte az első- és másodrendű vádlottat, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. Másodfokon Raffael és Németh büntetését 18-18 évre, Sztojkáét nyolc évre csökkentették. Utóbbi 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de emberkereskedelem gyanúja miatt újra rácsok mögé került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában