Helyreállították

2021.03.18. 20:00

Megújulva áll ismét a feszület a pápai Igal-lakótelepen

Új keresztfával, újrafestett Krisztus-testtel, közel egy évet követően állították helyére a pápakovácsi elágazónál lévő útszéli feszületet.

Laskovics Márió

Szabó Zoltán káplán, Nagy József asztalosmester vállalkozó, Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó és Végh József a felújított feszülettel

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna-plébánia helyreállította csütörtökön az Igal-lakótelepen, a pápakovácsi elágazónál lévő, fakeresztből és öntvényszoborból álló feszületet. Mint ahogy arról korábban hírt adtunk, a tölgyből készült keresztfát a korpusszal 2020. április elején szerelték le, miután ledőlt a meggyengült összeillesztés miatt. Az elkorhadt faanyagot és az épen maradt Krisztus-testet a Szent József-kápolnában tárolták.

Nagy József asztalosmester és munkatársai állították helyre a megújult feszületet Fotó: Laskovics Márió/Napló

Salgó Ferenc címzetes esperes-kanonok-plébániai kormányzó felidézte, az igali feszület története nem ismert számára, de az biztos, hogy 1985-ben már állt.

– 1990-re eléggé elhasználódott a fakereszt. A laktanya területén, miután kimentek a szovjet katonák, a privatizáció hatására megélénkült az élet. Akkor új keresztet állítottak. A 2016-ban megújított építmény keresztfája nem bírta el a nehéz súlyú korpuszt. Örülök, hogy a helyére kerülhetett, mert sokak számára fontos volt, hogy az útelágazásnál újra álljon a kereszt, melynek elkészültét Nagy József asztalosmester vállalkozónak köszönhetjük. Végh József újraaranyozta a korpuszt, Schweighoffer Péter pedig a szállítást oldotta meg. Bízunk benne, hogy ezúttal több évtizedig kiállja majd az idők próbáját – mondta el Salgó Ferenc atya.

Szabó Zoltán káplán, Nagy József asztalosmester vállalkozó, Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó és Végh József a felújított feszülettel Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, az út menti keresztek Isten szeretetére, Jézus Krisztus értünk vállalt kereszthalál-áldozatára emlékeztetnek. Figyelmeztetések, hogy nem vagyunk magunkra hagyva, az Úr megsegít minket életünk útján. A házak előtti kereszteket általában családok állítják hálaként valamely betegségből, járványból történő megszabadulás után, az útkereszteződésekben találhatók a különféle életszakaszok Istennel való könnyebb megélését hirdethetik, a helységek határában lévők pedig jelzik az adott település vallásosságát, valamint az útra indulókat gyámolíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában