haltelepítés

2021.03.23. 16:00

Új típusú süllőfészkeket helyeztek ki a Balatonba

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai összesen 2500 műfészket helyeztek ki az elmúlt hétvégén a tó nagyobb akadóin. A fészkek elsősorban a fogassüllő szaporodásának feltételeit hivatottak javítani. A sárga bójákkal jól láthatóan megjelölt fészeksorokat Balatonberény, Fonyód, Tihany és Balatonvilágos előterében helyezték el.

Molnár Sándor

Forrás: balatonihal.hu

A Balaton halállományának fejlesztését célzó GINOP projekt egyik fejezete az elmúlt négy évben arra irányult, hogy meghatározzák a legideálisabb műfészek ismérveit (méret, forma, anyag, kelési hatékonyság, kezelhetőség, stb). A kutatási időszak végeztével a legjobban bevált fészektípus sorozatgyártása következett, végezetül idén először teljesen kiváltották a korábban boróka ágakból kötözött fészeksorokat. Az új műfészkeket a süllőikrák lekelése után, de még a május eleji csónakos horgász-szezon kezdete előtt szedik majd fel.

2500 műfészket helyeztek ki az elmúlt hétvégén a Balaton nagyobb akadóin
Fotó: balatonihal.hu

Társaságunknak idén is van engedélye legfeljebb 100 darab ikrával megrakott fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szoktuk kimeríteni. A kivett fészkeket nem adjuk el, kizárólag saját halastavainkba helyezzük ki őket. A róluk lekelő süllőket pedig ősszel egynyaras süllőként telepítjük vissza a Balatonba – tudtuk meg Nagy Gábor horgászati ágazatvezetőtől, aki elmondta azt is, hogy miért van minderre szükség.

Fotó: balatonihal.hu

– A Balatonban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 centimétert sem érik el. Ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik átalagosan 15 centiméteresek, de akár a 20 centit is elérhetik. Tehát a tógazdasági neveléssel több, mint egy évet spórolunk meg süllőinknek az ivarérettségig vezető úton, ráadásul ebből a méretből a kallódás is kisebb arányú – fogalmazott a horgászati ágazatvezető. Befejezésül felhívta a horgászok figyelmét arra, hogy a sárga bójákkal határolt területen belül horgászni, ott tartózkodni és áthajózni is tilos, erre a Balatoni Horgászrend 43. pontja is kitér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában