Segítség a boldoguláshoz

2021.04.02. 07:00

Az autizmus megértéséhez nyitottságra van szükség

Minden embernek meg kell kapnia azt a segítséget, ami támogatja abban, hogy az életben boldogulni tudjon. Az autizmussal élőknek is. Április 2. az autizmus világnapja.

Rimányi Zita

Brokés Judit szerint az autizmussal kapcsolatban kiemelten fontos a társadalmi szemléletformálás Fotó: AutiSpektrum

– Az autizmussal élők ugyanolyan emberek, mint a neurotipikusan, azaz az idegrendszerileg szokásosan fejlődők. Az eltérés a szociális készségeikben, a kommunikációs nehézségeikben, a kevésbé rugalmas viselkedésszervezésben mutatkozik meg. Mindenkinek vannak különféle gondjai, de minden embernek meg kellene kapnia azt a segítséget, ami támogatja abban, hogy az életben boldogulni tudjon. Az autizmus spektrumzavar megjelenési formája széles skálán mozog, minden érintettnél másképpen mutatkozik meg. Van olyan, aki odabújik embertársaihoz, más ordít, ha a közelébe mennek. Akad, aki egyetemet végez, más nem válhat önellátóvá. Ha az autizmus azon érintettjei, akik nem a legsúlyosabb fajtáját képviselik ennek az állapotnak, megkapják a szükséges segítséget, jó eséllyel integrálódhatnak az iskolákban és később a munkaerőpiacon is – hangsúlyozta Brokés Judit, a veszprémi AutiSpektrum Egyesület elnöke.

Mint mondta, az autizmussal élőkön segít az elfogadás, ahhoz pedig megértés kell, tudni kell, miért olyanok, amilyenek. Az iskolai szemléletformáló órák is bizonyítják: a gyermekek elfogadóbbakká válnak autista társukkal szemben, ha megértették viselkedésének, nehézségeinek okait. Az autistáknak erre, hasonló hozzáállásra lehet szükségük többek között akkor, ha váratlan helyzetekben nem találják fel magukat. A vizuális megoldások segíthetnek nekik: a képes napirend megjósolhatóvá teszi számukra a rájuk váró helyzeteket, felkészíti azokra őket. Az AutiSpektrum Egyesületben a sorstársak is segítik egymást. Az őket nevelőknek (amikor nincs járványhelyzet) szülői csoportot szerveznek, a gyerekeknek autizmusspecifikus és kiegészítő terápiás foglalkozásokat tartanak.

– Nemcsak az a cél, hogy elfedjük a tüneteiket, az ugyanis nagy belső erőt kíván tőlük. Az a jó, ha a társadalom is nyitottabbá válik irántuk. Fontos a szüleik képzése szakemberek bevonásával, hogy az érintettek megfelelő támogatást kaphassanak az otthonukban. Az óvodákban és az iskolákban hasonló a helyzet. Ezen a téren is van fejlődés, de még sok a tennivaló. Azon is dolgozunk, hogy ez változzon – mondta Brokés Judit.

Brokés Judit szerint az autizmussal kapcsolatban kiemelten fontos a társadalmi szemléletformálás
Fotó: AutiSpektrum

Az AutiSpektrum Egyesület 2014 óta szervezett az autizmus világnapja alkalmából rendezvénysorozatokat, például kék lufis felvonulást, ez a szín jelképezi ugyanis az autizmust. Számítástechnikai és élelmiszer-adományokat is gyűjtöttek a pandémia alatt a rászoruló családoknak. Tavaly azonban nem tarthattak világnapi programokat a járvány miatt.

Idén online akciót hirdettek: azt kérik, hogy aki teheti, fejezze ki szimpátiáját azzal, hogy otthon kék sütit süt, és a fotóját feltölti internetes felületükre. Most csoportos terápiáik sincsenek, csak egyéni fejlesztő foglalkozások. A szülők online ingyenesen beszélhetnek szakemberekkel, például gyógypedagógussal, pszichológussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában