megyei körkép

2021.04.29. 06:50

Csak írásban – A diákok és az iskolák is felkészülten várják az érettségi vizsgákat

Az érettségire vonatkozó előírásokból kiderül, hogy a tavaly május-júniusi vizsgaidőszakhoz hasonlóan kell idén is megszervezni a vizsgákat.

Tóth B. Zsuzsa, Tisler Anna, Horváth Virág, Polgár Bettina

Csibertics Nikolett és Papp Bence készül a vizsgákra Rénes Klára segítségével

Fotó: Tisler Anna

Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, alapesetben csak írásbeli lesz, az érettségi tárgyak szóbeli vizsgarészeit nem kell megszervezni, csak azon tárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek.

Bármely vizsgatárgyból tett középszintű írásbeli vizsga esetén, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot, a vizsgázó szóbeli vizsgát tehet. Testnevelésből a szóbeli és a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni. A főigazgató hozzátette, idén is figyelni kell arra, hogy egy helyiségben az írásbelizők létszáma nem haladhatja meg a tíz főt. A felügyelő tanárok az igazgató által előre megállapított sorrendben, óránként váltják egymást, azonban az intézmény ettől eltérhet.

Berta Ildikótól megtudtuk, a március 5-ét megelőző rövid időszakban volt lehetőség

egyéni és kis csoportos konzultációk szervezésére.

– Az érettségi tantárgyak esetében sokszor és szívesen vettek részt a tanulók a kis csoportos foglalkozásokon, sőt, az órarendet is úgy alakították az intézmények, hogy akár a vidéken lakó gyerekek is élhessenek a lehetőséggel – hangsúlyozta a főigazgató. Hozzátette, szakképző intézményeikben minden érettségi tárgyat tanító oktató felajánlotta diákjainak azt a lehetőséget, hogy keressék őket bátran online, ha felmerülne valamilyen problémájuk.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója kifejtette, az érettségi vizsga előkészítése, megszervezése, a vizsgázók teljesítményének értékelése, valamint az ügyviteli tevékenység alapvetően elektronikus úton történik.

– Az érettségi során biztosítjuk a pedagógusok és a diákok számára a védőfelszereléseket, az iskolákat folyamatosan fertőtlenítjük. Minden belépőnek kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés. A diákok mozgását úgy szervezzük, hogy a lehető legkevesebb személyes kontaktus alakulhasson ki – mutatott rá Egyházi Andrea. Hozzátette, igyekeztek mindenre odafigyelni, a felügyeletnél tartalék pedagógusokkal is számolnak. A beosztásnál ügyeltek arra, hogy a felügyelő tanárok ne csoportosuljanak, és a lehető legrövidebb időt kelljen az intézményben tölteniük.

Az írásbeli érettségik május 3-tól kezdődnek, az öt nagy tárgy, a magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, angol nyelv és német nyelv érettségi vizsgák

egészen május 7-ig tartanak.

Ezután következnek a további tárgyak érettségi vizsgái. A középszintű érettségik során az intézmények a saját diákjaikat, míg az emelt szintűn más intézmények diákjait is befogadják. A Vetési Albert Gimnázium történelem és angol nyelv emelt szintű érettségi vizsgák során fogad más intézményekből érkező diákokat.

– Az öt nagy tárgy írásbeli érettségi vizsgája a korábbi évektől eltérően nem nyolc, hanem kilenc órakor kezdődik, hogy a diákoknak ne a reggeli csúcsforgalomban kelljen a tömött buszokkal megérkezniük a vizsgák helyszíneire. A mi intézményünkben négy csoportba tudjuk elhelyezni az érettségizőket, így a diákok hat bejáraton keresztül érhetik el a vizsgatermüket – mondta Szűcs Attila, a Vetési Albert Gimnázium igazgatója.

A veszprémi gimnáziumban a személyes oktatáshoz képest teljesen új órarenddel indult el a digitális oktatás. Az online tanórák mellett nagyszámú egyéni felkészítést és korrepetálást is tartanak, szintén online. A gimnáziumban a digitális oktatás alatt is végig jelen van az iskolapszichológus, a diákok folyamatosan kereshetik őt.

Csibertics Nikolett és Papp Bence készül a vizsgákra Rénes Klára segítségével
Fotó: Tisler Anna

– Ha azt mondanám, hogy a digitális oktatás nincs negatív hatással a diákokra, akkor nem teljesen mondanék igazat, hiszen a nem jelenléti oktatásban egész egyszerűen nincsenek együtt a diákok. Egy teljesen jó mentális kondíciókkal és jó szociális környezetben élő, most érettségiző diák gyakorlatilag már egy éve szinte nem járt iskolába. Az osztályközösségek egyben tartása nehéz, a szülőkkel összefogva megteszünk minden tőlünk telhetőt.

A mi diákjaink céltudatosak, hajtanak, tanulnak,

de bizton állíthatom, hogy az érettségire való felkészülés így sokkal nehezebb – tette hozzá Szűcs Attila.

– Az épületbe két bejáraton keresztül léphetnek be az érettségizők, osztályokra, vizsgázókra bontva. A fő tárgyakból való vizsgák során külön épületrészben fogadjuk a diákokat, hogy ne növeljük a fizikai kontaktust. Egy-egy teremben még tíz főt sem vizsgáztatunk, és minden tanteremben lesz kézfertőtlenítő, a diákokat pedig arra kérjük, hogy lehetőség szerint viseljenek maszkot a tantermekben is – mondta el Varga Tiborné, a tapolcai Batsányi János Gimnázium igazgatója.

Online Zoomban, valamint a Google Meetben tartják az élő órákat az érettségi előtt álló végzős diákoknak, ahol éppúgy lehet kérdezni és beszélgetni, mintha a tanteremben ülnének – tudtuk meg Csizmazia Csabától, az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézmény­egységének vezetőjétől. A vizsgák előtt kérik a diákokat, csökkentsék a személyes érintkezést, nehogy az írásbeli előtt fertőződjenek meg. Sokan vidékről járnak be, és vannak kollégisták, akik a vizsgák idejére kérhetik az elhelyezésüket.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumának 13. osztályos két gyakorló ápolója, Csibertics Nikolett és Papp Bence igyekszik a vizsgán jól szerepelni.

A tanulást komolyan vették, mindketten a szakmában maradnak.

Bence úgy tervezi, munkába áll, és estin tanul még egy évet, mert nappalin már nem lehet, Niki főiskolára jelentkezett. Mindketten kiemelték, az ismeretszerzésben nem volt hátrány az online oktatás, a tudás elsajátítása az egyéni szorgalomtól függött, de sok pótolhatatlan élmény kimaradt az életükből, többek között az utolsó osztálykirándulás. A szalagavatót a múlt tanévben a zárás előtti hetekben megtartották. Rénes Klára tanártól megtudtuk, előny, hogy ilyen körülmények között nem kellett még a szóbeli vizsgákra is készülni. Aki szóban jobban teljesít, mint írásban, neki rossz. Az írásbeli vizsgának most nagyobb lesz a tétje. A diákoknak minden segítséget megadtak a felkészüléshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában