gyakorlat

2021.04.22. 14:00

Éleslövészet és konvojkísérés a Bakony lábánál

Háromnapos éleslövészeten vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harcihelikopteresei a hét első felében a központi lő és gyakorlótéren.

Balogh Ákos

20210421 Hajmáskér-Öskü-Újmajor, Éleslövészeti gyakorlaton vett részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis három Mi-24P harcihelikoptere a központi lő és gyakorlótéren. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Múlt vasárnap késő délután három Mi-24P harcihelikopterrel kötelékben érkeztek meg a szolnoki alakulat pilótái a Jutaspusztán kialakított előretolt üzemanyagtöltő és felfegyverző pontra, ahonnan a hét első felében különböző feladatokat hajtottak végre.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A helikopteresek a Mi-24P harcihelikopter oldalára rögzített ikercsövű 30 mm-es gépágyúval hajtottak végre éleslövészeti feladatokat nappal és éjszaka, éjjellátó eszköz használatával. Az éleslövészet során a leküzdendő földi célokat előretolt repülésirányítók, úgynevezett JTAC-ek segítségével határozták meg, jelölték ki. Ennek a lényege az, hogy egy éles bevetés során a légi tűztámogatást nyújtó helikopter személyzete pontosan azt a célt tudja leküzdeni, ami a szárazföldi csapatokat és azok műveleteit veszélyeztetné, ezért a földön tartózkodó repülésirányító pontosan kijelöli számukra a célpontokat.

A „steril” lőtéri körülményektől persze a valóság jóval eltérőbb is lehet, gondoljunk csak arra, milyen veszélyek leselkedhetnek műveleti területen a saját földi csapatokra miközben gépjárműveikkel konvojban haladnak például egyik rendeltetési helyükről a másikra? Az útvonal felderítésére és a menetoszlop biztosítására kiváló támogató erőt jelentenek a harcihelikopterek, az elmúlt évek során számos gyakorlat és nemzetközi missziós feladatvállalás során hajtottak végre ilyen feladatokat magyar pilóták, azonban Magyarországon most először gyakoroltak ilyen feladatot éjszaka, a gépjárművek világítása nélkül csupán éjjellátó eszközökkel, egy harcihelikopter géppár légi támogatásával.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A menetoszlop a katonai gyakorlótérhez tartozó Rátóti-Nagymezőn hajtotta végre a mozgását, így kedden este a helybéli lakosok Gyulafirátót közelében a megszokottnál nagyobb zajhatást tapasztalhattak. A gyakorlati feladat igen összetett volt, a menetoszlop járműveivel utazó előretolt repülésirányítók „szemeként” dolgozó Mi-24-es géppár felderítette a konvoj számára lehetséges útvonalakat, kerülőket, miközben ha ellenséges mozgást észleltek a JTAC-ek célravezetésével szimulált tűzcsapással meg is semmisítették a harcihelikopterek az ellenséget, így biztosítva a gépjárművekkel utazó csapatok célba érését.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A feladat célja egyébként az volt, hogy az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokkal tényleges műveleti képesség alakuljon ki a magyar katonák számára, melyet adott esetben az ország védelme vagy missziós feladatok során tudnak majd hasznosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában