körkép

2021.04.27. 20:00

Idén is elmaradnak a ballagási ünnepségek – A diákok az érettségire koncentrálnak

Megyénk középiskolái mindegyikében eltér a ballagás a korábban megszokottaktól, legfeljebb a tavalyi, már akkor is szokatlan módon megrendezett ünnepségre hasonlít majd az idei.

Tóth B. Zsuzsa, Tisler Anna, Horváth Virág

Forrás: Györkös József

Fotó: Gyorkos Jozsef

A tapolcai Batsányi János Gimnáziumban az írásbeli érettségit követően lesz a ballagás, május végén. Az intézmény igazgatója, Varga Tiborné elmondta lapunknak, hogy a járványhelyzet függvénye lesz, hogy miként alakíthatják az ünnepséget, sőt,

annak konkrét napját ugyancsak.

Amennyiben addig maradnak a most érvényben levő szabályok, a két végzős osztály diákjai akkor ballagnak, amikor az alsóbb évfolyamosok már nincsenek az épületben. Feldíszítik a búcsúzók kedvéért a főbejáratot és az udvari bejáratot, valamint az udvarra néző ablakok párkányait szintén, de a tervek szerint a gimnáziumtól való búcsú séta során a vén diákok nem járják be majd az egész épületet. Amennyiben a veszélyhelyzetet időközben feloldják, ahhoz alakítja az intézmény vezetése a ballagás rendezését – tudtuk meg az igazgatótól.

Az ajkai iskolákban is rendhagyó módon tervezik a ballagást, a felvétel a tavalyi ünnepségen készült
Fotó: Györkös József

Sümegen a Kisfaludy Sándor Gimnáziumban nagy valószínűséggel a tavalyihoz hasonló módon búcsúznak el a pedagógusok a végzős diákoktól – tudtuk meg Szeidlné Lakos Éva igazgatótól. – Az április végi, korábban szokásos ballagás most is elmarad, viszont az érettségik után, június második felében egy napon évzáróval egybekötött ünnepséget rendezünk a ballagóknak,

de családtagok részvétele nélkül.

Akkor vehetik majd át a diákok a különféle díjakat és elköszönünk tőlük. AZ alsóbb évfolyamos tanulók majd a szeptember eleji tanévnyitón vehetik át a megérdemelt elismeréseiket – mondta az igazgató.

Ajkán online ballagással, vagy ha a járványhelyzet akkor már lehetővé teszi, a vizsgákat követően jelképes ballagással búcsúznak a középiskolák a diákjaiktól.

Az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegysége május elsején 10 órakor, amikor kezdődött volna az ünnepség, megtekinthetővé tesz az iskola honlapján egy linket. Arra kattintva nézhetik a ballagók és hozzátartozóik az alkalomra készült videót, amelyben az együtt töltött évek emlékeinek felidézése, rövid verses-zenés műsor, igazgatói köszöntő, a tablók és a végzősök fotóinak bemutatása lesz. A kiemelkedően teljesítők könyvjutalmát és az okleveleket az érettségi bizonyítvánnyal együtt adják át, tájékoztatta lapunkat Csizmazia Csaba intézményegység vezető.

A Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban egy osztály készül érettségi vizsgára. A végzős osztály tagjainak jelentős része 12 év után lép ki az iskola falai közül, de vannak olyan diákjaik, akik 7. osztálytól kapcsolódtak be a 6 évfolyamos gimnáziumi képzésbe. Hosszú ez az idő,

erős a kötődés a diákok és tanáraik között,

fontosnak tartják a méltó búcsúzást. Tanáraik és a 11. évfolyamosok a veszélyhelyzet idején is megengedett módon készülnek az ünnepségre, tudtuk meg Horváthné Mikuláskó Mónika intézményvezetőtől. A tarisznyákat beszerezték, megtöltötték az „útravalóval” és megírták a beszédeket is. Tavaly az érettségi bizonyítvány átadásakor tartottak jelképes ünnepséget. Az osztály tagjai talárban ballagtak le az emeletről a földszinti aulába, ahol az intézményvezető és az osztályfőnök gratulált a frissen érettségizetteknek.

Fotó: Györkös József

Reményeik szerint a tavalyihoz hasonló módon tudnak elbúcsúzni tanítványaiktól az aktuális jogszabályok és védelmi intézkedések betartásával.

A vizsgák után, június közepén tervez egy szűkebb körű ballagást a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikuma és Kollégiuma, ha az aktuális járványügyi szabályozás arra lehetőséget ad, tudtuk meg Szaniszló Edit intézményvezetőtől. Az idén 6 osztály tanulói szeretnének ünnepélyesen elköszönni a tanáraiktól és alsóbb évfolyamos diáktársaiktól.

Az Ajkai Bródy Imre Gimnáziumban a vizsgák előtti napokban teszik fel az iskola honlapjára a ballagási videot, amelyben felelevenítik az együtt töltött 4 vagy 6 évet, majd búcsúznak az érettségizőktől. Mihályfi László intézményvezető elmondta, hogy a ballagási ünnepségen adták volna át többek között a gimnazista évek alatt legjobban teljesítőknek a Bródy és az egyik volt diákjuk, Visváder Erzsébet emlékére létrehozott díjat, amelyre így később kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában